Orbán Viktor aktív kampányra készül

Egyszerűsödik a Fidesz kampány a finishben
Budapest, 2014. március 29. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyűlésén a Hősök terén 2014. március 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a szerepvállalásával azt szeretné elérni, hogy minél többen menjenek el szavazni október 2-án, és voksoljanak nemmel. A Fidesz teljes mozgósítással készül a népszavazásra.
Vágólapra másolva!

Országjárásra indul Orbán Viktor miniszterelnök az október 2-i kvótanépszavazás előtti másfél-két hétben – értesült az Origo. Úgy tudjuk, a kormányfő a megyei jogú városok mellett a kisebb településekre is ellátogat, hogy a nem szavazat mellett a minél nagyobb részvételre buzdítsa a választókat. A népszavazás abban az esetben lesz érvényes és eredményes,

ha a részvétel 50 százalék fölött lesz.

Az Országgyűlésnek ebben az esetben kötelezően törvényt kell hoznia a kényszerbetelepítés ellen, amit három évig nem lehet megváltoztatni.

Orbán Viktor aktívan beszáll a kampányba Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kulcskérdés a részvétel

Mint azt az Origo korábban megírta, a korábbi népszavazások esetében mindig magasabb részvételi arányt jeleztek előre a közvélemény-kutató intézetek, mint ahányan valóban el is mentek szavazni. 2008-ban átlagosan 6,6 százalékponttal becsülték felül az aktivitást, míg 2004-ben 8,5 százalékponttal. Idén eddig átlagosan 51 százalékos részvételt jeleznek előre, de a kampány igazán erős része most kezdődik. Éppen emiatt száll be a miniszterelnök aktívan a kampányba, hogy tovább növelje a részvételi hajlandóságot.

Mozgósítás

Mint arról a Magyar Idők beszámolt, a parlamenti választásokhoz hasonló létszámú Fidesz-aktivista mozgósít a népszavazásra. A hét elején kezdődött a közterületi szórólapozás,

szeptember 10-én országjárás indul:

több mint 200 fórumot szervez a Fidesz szerte az országban kormánypárti politikusok részvételével.

A Fidesz országos mozgósításba kezdett Forrás: MTI/Vajda János

A népszavazás kampányfőnöke Gyürk András, aki a 2018-as választási felkészülésért is felelős. Gyürk András Kocsis Mátét kérte fel, hogy a budapesti kampányokat irányítsa, továbbá Szita Károly kaposvári polgármesterrel közösen ő koordinálja a „Városok és falvak a kényszerbetelepítés ellen” elnevezésű önkormányzati mozgalmat is. A Fidesz kommunikációs igazgatói posztját Hidvéghi Balázs tölti be.

Kósa: Reagálni kell

A kormánypártoknak a napokban zajlik a balatonfüredi kihelyezett frakcióülése, ahol szintén központi téma a népszavazás és a várható részvételi arány. A kormányfő a korábbiakkal összhangban mindenkit arra kért, hogy

tegyen meg mindent a minél nagyobb részvételi arányért

és a nemek győzelméért.

Orbán Viktor a balatonfüredi frakcióülés után szeptember 11-én a kötcsei pikniken a párt értelmiségi holdudvarához szól majd. Jövő héten a kormányfő várhatóan felszólal hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, majd a szeptember 16-i pozsonyi uniós csúcson tárgyal majd. Ezt követően száll be teljes erőbedobással a hazai kampányba.

Kósa Lajos: A nemek győzelme esetén reagálnia kell az országgyűlésnek Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ha az októberi népszavazáson győznek a nem szavazatok, arra a magyar törvényalkotásnak is reagálnia kell majd. Addig is – mondta –, a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a pártvezetés és a frakcióvezetés is azon dolgozik, hogy minél többen részt vegyenek a referendumon, és a nemek győzzenek.