Nem akarják a kormány bukását a tiltakozó tanárok

Budapest, 2016. március 15.
Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Tanítanék Mozgalom által szervezett, a közoktatási, köznevelési rendszer átalakításáért, „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstrác
Budapest, 2016. március 15. Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Tanítanék Mozgalom által szervezett, a közoktatási, köznevelési rendszer átalakításáért, „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2016. március 15-én.
Vágólapra másolva!
Nem a kormánybuktatás, hanem az oktatási rendszer megváltoztatása a céljuk. Bármilyen kormány lesz 2018-ban, ha nem változik a helyzet, ugyanúgy felhívjuk a problémákra a figyelmet – mondta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom vezetője a Magyar Idők csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

Pilz Olivér szerint mivel a jelenlegi kormánynak az oktatás terén elért eddigi eredményei abszolút nem elégségesek, elképzelhetőnek tartja, hogy 2018-ban nem kap a kabinet bizalmat. Azt mondta: mindenkivel hajlandók tárgyalni, aki nem szélsőséges, mivel úgy látják, a mostani kormánnyal már nem tudnak érdemben együttműködni. Emlékeztetett: a szaktárcánál többször is kezdeményeztek külön egyeztetéseket, sikertelenül.

Nem fogadják el

„A Köznevelési Kerekasztalt továbbra sem tartjuk elfogadható tárgyalási helyszínnek, aminek részben az az oka, hogy maguk a résztvevők jelzik, észrevételeiket nem veszik figyelembe” – mondta Pilz Olivér. Példaként említette, hogy a szakképzés átalakítását egyetlen szakmai szervezet vagy szakszervezet sem támogatta, ennek ellenére bevezették az új rendszert.

Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstráción 2016. március 15-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Értékek mentén

Kitért a Tanítanék Mozgalom szerdán nyilvánosságra hozott kiáltványára is, amelyben szeretnék nyilvánvalóvá tenni, hogy milyen értékek mentén működnek. Ebben „az emberi jogokból levezethető alapértékeket” kívánták megfogalmazni, amelyeknek az oktatásban is fontos szerepet kell játszaniuk. Pilz Olivér megjegyezte, hogy a kiáltvány a nyáron készült, később lesz egy hosszabb anyag is, amelyben bővebben kifejtik víziójukat.