Kocsis Máté: Brüsszel terve minden magyar települést érint

Kocsis Máté
Budapest, 2014. szeptember 21. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédet mond a megújult Kálvária tér és a Turay Ida Színház épületének avatásán 2014 szeptember 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az október 2-i népszavazás nem pártpolitikai ügy, mindenki a maga településéről, gyerekeiről, unokáiról dönt, nemzeti ügyben foglalunk állást - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint Brüsszel terve minden magyar települést érint.
Vágólapra másolva!

Szita Károly (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fél éve tartott találkozó mintájára vasárnapra ismét hívják a magyar városok és falvak vezetőit, hogy megbeszéljék, mit tegyenek a népszavazásig hátralévő három-négy hétben.

A lehető legnagyobb jólétet kell megteremteni a Magyarországon élőknek, és most erre jó esély van, de ezt az álmot veszély fenyegeti - mondta Kaposvár polgármestere. Hozzátette:

Szita Károly, Kaposvár polgármestere Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szita Károly szerint a fél évvel korábbi találkozón csaknem ezer polgármester volt jelen, és nagyon sok településen hoztak határozatot a kényszerbetelepítés ellen, támogatva a kormány tevékenységét. Mára már mintegy kétezer település vezetője csatlakozott a mozgalomhoz - tette hozzá.

Úgy vélte,

nekünk kell eldöntenünk, kivel akarunk együtt élni.

Ezért arról beszélnek vasárnap, hogy a polgármestereknek mit kell tenniük, hogy az emberek elmenjenek a népszavazásra, és állást foglaljanak a jövőjükről.

Arról határoznak, akarnak-e bevándorlókat a településükön

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester arról beszélt: az emberek nem általában döntenek a kényszerbetelepítésről, hanem arról határoznak, hogy a településükön akarnak-e bevándorlókat, vállalják-e az ezzel járó terheket, netán kockázatokat, ezért buzdítaniuk kell őket a részvételre.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A VIII. kerület polgármestere azt mondta: amikor márciusban elindult a mozgalom, nem gondolták, hogy ahhoz kétezer település csatlakozik, ez felelősséget is jelent. Ezek az önkormányzatok részt akarnak venni a kényszerbetelepítés elleni kampányban - mondta. Szerinte a kerület közterületi kampányban buzdít a részvételre, és ezt javasolják a többi településnek is.

Úgy látja, az önkormányzatok nem hallgathatnak az ügyben, mert

közös nemzeti ügyről van szó.