A nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatást kér az állítólagos újságírói beszervezésről

Vágólapra másolva!
Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Belügyminisztérium képviselőitől is válaszokat vár a sajtóhírekben megjelent újságírói beszervezési kísérletről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága - közölte Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A 444.hu szerdán írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak "titkos együttműködésre" rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja a hírre reagálva azt mondta: ha bizonyosságot nyer, hogy "titkosszolgálati és kormányzati túlkapás történt", akkor a Jobbik az érintettek azonnali felelősségre vonását várja el.

Hozzátette: pártja elvárja, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Belügyminisztérium illetékesei kétséget kizáró, egyértelmű módon tisztázzák az ügyben betöltött szerepüket annak minden következményével együtt.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, a nemzetbiztonsági bizottság tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság jövő csütörtöki - akár zárt - ülésén a szolgálatok vezetői részletes magyarázatot tudjanak adni. "Ha ezt nem teszik meg, akkor azzal közvetetten igazolják, hogy olyan műveleteket hajtanak végre, melyek jogállamban teljesen elfogadhatatlanok" - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint ha az állítások igazak, az amellett, hogy minden létező emberi és demokratikus jogot sért, nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen egyetlen állampolgár sem fog egy olyan titkosszolgálatnak segíteni, amelyik alkalomadtán zsarolással vagy fenyegetéssel akarja ezt elérni.

A Párbeszéd Magyarországért az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vizsgálatot követelnek a belügyminisztertől.

Molnár Zsolt, a testület elnöke megerősítette, hogy

a bizottság soron következő ülésén, jövő csütörtökön napirendre tűzik az ügyet és az AH főigazgatójától, valamint a BM képviselőitől is tájékoztatást várnak.

Molnár Zsolt a közleményében arról írt "Ki kell derülnie, ha valóban ilyen módszerrel akartak beszervezni akár újságírót, akár bármely más magyar állampolgárt!"

BM: a nemzetbiztonsági szolgálatok szabályosan dolgoznak

A belügyminisztérium szerint Magyarországon mind a nemzetbiztonsági szolgálatok, mind az erre a törvény által feljogosított szervek a magyar törvények és jogszabályok betartásával hibátlanul végzik a tevékenységüket.

A Belügyminisztérium azt írta:

nincs olyan titkosszolgálati tevékenység, amelyet a jogszabályok megkerülésével végeznek.

Mint írták: általánosságban a nemzetközi tapasztalat szerint a külföldi titkosszolgálatok azokat keresik meg, hogy kémkedjenek, szándékosan, vagy gondatlanságból információt adjanak külföldieknek, akik a legjobb információbázissal rendelkeznek. Ilyenek a kutatók, újságírók, politikusok, társadalmi szervezetek vezetői.

Arról is írtak, hogy Magyarországon található ilyen törekvés ezek felderítésére, megelőzésére, felszámolására, a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok ennek szellemében tevékenykednek, védik Magyarországot a hírszerző és befolyásolási törekvések elől. Jelezték, hogy jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van kémkedés miatt.