Ragyogó napsütés és sok pollen vár ma ránk

Dr. Life, Születési dátumunk elárulja, allergiásak leszünk-e!, allergia, virág, por, pollen, tüsszentés, orrfújás
Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön ragyogóan napos, száraz, nyárias időre van kilátás - írja a Köpönyeg.hu. Sehol sem lesz csapadék. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Pénteken a napsütés mellett magasra törnek a gomolyfelhők, és elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunántúlon - zápor, zivatar is kialakul. Az egyébként gyenge keleti szél zivatarok környezetében megerősödik. Marad a sokévi átlagnál több fokkal melegebb idő: 27-32 fok lesz.

Szombaton fátyol-, és gomolyfelhők zavarják a napsütést, elszórtan továbbra is várható zápor, zivatar. Nem lesz változás a hőmérsékletben: 29-30 fokos nyárias meleg ígérkezik.

Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Délutántól egyre nagyobb területen élénkül meg az ÉNy-i szél. ÉNy-on 24, DK-en még 30 fok körüli értékek lehetnek.

Aktuális pollenhelyzet

A parlagfű pollenkoncentrációja mérséklődött, de továbbra is országszerte a magas-nagyon
magas tartományban alakul - írja az oki.antsz.hu. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes mennyiségben van jelen. A pázsitfüvek, a kenderfélék, az üröm, a libatopfélék és az útifű pollenkoncentrációja általában alacsony, de esetenként közepes is lehet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma átmenetileg mérséklődött, de a hét közepétől sokfelé újra elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 5-5 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

A csökkentéssel a benzin átlagára 330-331 forintra, a gázolajé 332-333 forintra mérséklődött.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal emelkedett, a gázolaj ára stagnált. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Szeptember 8. az év 252. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 114 nap van hátra.

Ma a Adrienneket és Máriákat ünnepeljük.

Az Adrienn név az Adriana franciás alakja. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Hadria városából való. Férfi párja az Adrián, illetve annak régiesebb magyarosított változata, az Adorján. A Mária bibliai eredetű női név. Eredeti héber formája Mirjam (Mirjám) volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott. Lehetséges jelentései: a) mirha, az ókor egyik legdrágább illatszere, b) keserű(ség). A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

A törökök elfoglalják Szigetvárt

I. Szulejmán szultán hetedik magyarországi és egyúttal élete utolsó hadjáratára május 1-jén kelt útra Isztambulból - írja a Múltkor.hu. A mintegy 100 ezer főnyi seregből a szultán másodvezírét, Pertev pasát Gyula ellen rendelte, maga pedig a Dél-Dunántúl kulcsa, Szigetvár megvételére vonult. A várat Zrínyi Miklós dunántúli főkapitány védelmezte mintegy 4300 katonával és polgárral, valamint hatvannál több ágyúval. A horvát származású parancsnok - akinek nagyapja, nagybátyja és fivére is a török elleni küzdelemnek esett áldozatául - 1529-ben részt vett Bécs védelmében, majd 1542 és 1557 között horvát bánként igyekezett feltartóztatni az ország és saját birtokai ellen törő hódítókat. Zrínyi mind katonailag, mind lelkileg felkészült a végsőkig való helytállásra.

Szigetvár 1566-os ostroma, Zrínyi Miklós kirohanása Forrás: Wikimedia Commons

Az ostromot augusztus 6-án több mint 200 kisebb ágyúval megkezdő szultáni seregnek tizenhárom napra volt szüksége az ó- és újváros elfoglalásához és a várat övező tó lecsapolásához. Végül a török aknászok szeptember 5-én felrobbantották a Fellegvár egyik bástyáját, amely óriási tűzvészt okozott. A szultán időközben meghalt, szeptember 8-i ostrom, azután megpecsételte a romhalmazzá lőtt belső várba szorulók sorsát is, akik ekkor kirontottak az ellenségre. Többségük kézitusában halt hősi halált.

Mozipremierek

  • Kilenc élet
  • Mondd ki, hogy uborka!
  • Florence: A tökéletlen hang
  • Sully: Csoda a Hudson folyón