Szijjártó: Békét hozott a visegrádi együttműködés

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
A visegrádi együttműködés a külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a legszorosabb és a leghatékonyabb szövetség az Európai Unióban. Szijjártó Péter azt is mondta, a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szövetsége békét hozott a térségnek.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a visegrádi együttműködés történelmi szintű békét hozott a térségnek.

Szijjártó Péter szerint a visegrádi együttműködés szoros és hatékony szövetség Fotó: Bielik István - Origo

"Ez azt mutatja, hogy a visegrádi szövetség minden idők legjobb állapotában van jelenleg" - mondta Szijjártó, hozzátéve, éppen a legjobbkor, hiszen most nagy szükség van arra, hogy a közép-európai államok együttműködjenek, például az uniót érő kihívások miatt.

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szerinte úgy látják, erős európai integrációt csak erős tagállamokra lehet alapozni.

Szijjártó szerint az EU bővítését folytatni kell, az Oroszországgal fenntartott viszonyt újra kell "realizálni" és külső szövetségeseket kell keresni.

ezért minél több fontos döntési kompetenciát a tagállamok szintjén kell tartani" - mondta a külügyminiszter.