Nem lehetne polgármester, akinek nincs erkölcsije

Trócsányi László
Trócsányi László igazságügyi miniszter
Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium jogi megoldást dolgoz ki, hogy ne lehessen erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri posztot betölteni. Trócsányi László miniszter szerint a változtatásra azért van szükség, mert a büntetett előéletű, újraválasztott gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő.
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) jogi megoldást kell kidolgoznia annak érdekében, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni – mondta Trócsányi László.

Az igazságügyi miniszter szerint a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő,

így a tárca feladata annak kitalálása, miképpen oldható meg, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő ismét.

Gyenes Leventét lemondása után, időközi választáson választották újra polgármesterré Forrás: Gyenes Levente Facebook oldala

Mint arról az Origo is beszámolt, a jogerősen elítélt Gyenes Leventét a vasárnapi időközin több mint 77 százalékos arányban választották újra gyömrői polgármesterré.

A Belügyminisztérium szerint, mivel az időközi választással új tisztség keletkezett, azt méltatlanságra hivatkozva nem lehet megszüntetni.

Gyenes Leventét áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el.

Trócsányi László miniszter szerint jogi megoldást kell találni, hogy ilyen ne fordulhasson elő Forrás: MTI/Kovács Attila

Trócsányi László azt mondta: ha valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél – bár felfüggesztett büntetést kap –, és ugyan a közügyektől nem tiltják el, nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt.

Tehát olyasvalaki tölthet be a jelenlegi jogszabályok szerint Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa – magyarázta.