Október 31-éig kell érvényesíteni a diákigazolványokat

2016.09.01. 09:54

Az utazási kedvezményeket csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet igénybe venni.

A diákigazolványokat elektronikus úton vagy az oktatási intézményen keresztül lehet igényelni, de a kiállításban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közreműködik, tehát a dokumentum bármelyik okmányirodában átvehető.

Az oktatási igazolványokat a közreműködő intézmény érvényesítő matrica felragasztásával érvényesíti. Az érvényesítő matricán látható a lejárat dátuma, a köznevelésben a matrica sorszáma, felsőoktatásban a matrica sorszáma és az intézmény és kar betűkódja. 

Diákigazolványt hitelesítő matricákForrás: MTI/Oláh Tibor

Az érvényesítés határideje a köznevelésben kiadható oktatási igazolvány esetében október 31. napja, a felsőoktatásban kiadható oktatási igazolvány esetében az első félévre érvényes érvényesítő matrica esetén október 31. napja, a második félévre érvényes érvényesítő matrica esetén március 31. napja.

A kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, nélkülük a bérlet nem érvényes. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatói jogviszony igazolással az utazási kedvezmények nem vehetők igénybe.