Illegális boltban árulták a lejárt szavatosságú chipseket

NÉBIH csipsz chips
Illegális boltban árulták a lejárt chipseket
Vágólapra másolva!
Családi bizniszről van szó, a takarmányforgalmazó felvásárolta a lejárt szavatosságú élelmiszert, a rokon pedig emberi fogyasztásra árult belőle.
Vágólapra másolva!

A törökszentmiklósi bolt egy családi ház udvarán üzemelt, hűtést nem igénylő, részben helyben csomagolt élelmiszereket, nápolyit, chipset, száraztésztát forgalmaztak. Több mint 240 kg, többségében lejárt szavatosságú, illetve ismeretlen eredetű élelmiszert foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei.

Nem volt engedélyük

Az üzemeltetőnek nem volt kereskedelmi engedélye, nyilvántartásba-vételi kötelezettségének sem tett eleget. Az üzletben árult élelmiszerek egy része jelöletlen és ismeretlen eredetű, más része pedig ugyan jelölt, de nem volt feltüntetve rajtuk a minőségmegőrzési idő, vagy lejárt a szavatosságuk.

Illegális boltban árulták a lejárt chipseket Forrás: Nébih

A családban maradt

Az üzemeltető áruja egy részét egy családtagja takarmányforgalmazó cégétől szerezte be. Az ugyanis engedélyezett módon vásárolt fel lejárt szavatosságú, illetve gyártási selejtnek számító élelmiszereket takarmányozási célra.

A termékek egy részét azonban nem állattartóknak értékesítette, hanem átadta a boltnak, hogy eladják a helyieknek.

A razziáról videót is készítettek a Nébih munkatársai.

Az árukészlet másik részét a lédig (ömlesztett) kiszerelésű termékek adták. Ezeket a helyszínen kisebb kiszerelésbe átcsomagolva forgalmazták, ehhez sem volt engedélyük. A Nébih szakemberei a lefoglalt termékeket kivonták a forgalomból. Az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az érintett cégek adatai elérhetők a jogsértéslistán.