Elfogták a nyíregyházi gyilkossággal gyanúsított román orvost

Nyíregyháza, 2016. augusztus 31. Rendőrök helyszínelnek Nyíregyházán 2016. augusztus 31-én a Friss utcában, egy családi háznál, ahol egy ismeretlen férfi rálőtt egy házaspárra. A 40 éves nő meghalt, a 49 éves férfit életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. MTI Fotó: Taipusz Attila
Vágólapra másolva!
Elfogták Kolozsváron azt a román orvost, akit a magyar rendőrség azzal gyanúsít, hogy előző nap Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. Egyik áldozatán, a férfin életmentő műtétet hajtottak végre, életveszélyes állapotban van, géppel lélegeztetik. Korábban olyan sajtóhírek terjedtek el, hogy a házaspár mindkét tagját megölte a gyilkos.
Vágólapra másolva!

Kolozsváron elfogták azt a román orvost, akit a nyíregyházi gyilkossággal gyanúsítanak. A lakásban találtak egy pisztolyt is - azt feltételezik, hogy az lehet a gyilkos fegyver - írja a digi24.ro.

A férfit a kolozsvári ítélőtábla elé állítják, ezután kezdődhet el a román és a magyar hatóságok közötti együttműködés a további eljárásokról - magyarázta Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek.

A rendőrség nemzetközi jogsegély keretében kezdeményezi kiadását - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Évek óta Magyarországon praktizált

Az 1962-ben született nagyváradi férfi évek óta Magyarországon praktizált, a férfi sajtóhírek szerint a sátoraljaújhelyi kórház tüdőgyógyász főorvosa. Az intézmény honlapján valóban szerepel ilyen nevű orvos.

A Borsod Online a tüdőgyógyász főorvosként dolgozó férfi kórházi felettesére hivatkozva azt írta, a gyanúsított a bűncselekmény ideje alatt a szabadságát töltötte.

A weboldal megkeresésére Kovács Lajos, a sátoraljaújhelyi Erzsébet-kórház megbízott igazgatója az írta, hogy az 54 éves nagyváradi férfi kilenc éve dolgozik az intézményben, jelenleg a korábban kért és engedélyezett szabadságát tölti.

"A főorvossal szemben munkája során sem szakmai, sem etikai kifogás nem merült fel. A kórház az üggyel kapcsolatban semmilyen információval nem rendelkezik" - írta Kovács Lajos a weboldal tudósítása szerint.

A kelet-magyarországi napilap, a Szabolcs Online a weboldalán arról számolt be, hogy a román férfi a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban is dolgozott tüdőgyógyászként csaknem tíz évet. Molnár Sándor, az intézmény igazgató-főorvosa a lap újságírójának azt mondta, a férfi körülbelül tíz évvel ezelőtt, jobb ajánlatot kapva ment át a sátoraljaújhelyi kórházba, ahol a tüdőgondozó vezetőjének nevezték ki.

"A személyiségéről csupán annyit tudok elmondani, hogy kirívó szabálysértést, függelemsértést soha nem követett el, végezte a munkáját, mint más beosztott orvos" - közölte a főorvos a napilap kérdésére.

A gyanúsított orvos Facebook-profiljából az derül ki, hogy Nagyváradon született, a helyi Emanoil Gojdu Gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (UMF) szerzett diplomát. Sátoraljaújhelyen él, a közösségi profilja szerint három gyermeke van.

Sajtóinformációk szerint szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében.

Áldozatai beengedték

Szerda délután 3 órakor követték el a gyilkosságot a nyíregyházi Friss utca egyik családi házában. Az ott élő házaspárt lőtték le. A 40 éves asszony, aki orvoslátogatóként dolgozott, a helyszínen belehalt a fejlövésbe. Férje, a 49 éves építési vállalkozó a Nyíregyháza.hu portál értesülése szerint életveszélyes állapotban fekszik, géppel lélegeztetik a Jósa András Megyei Oktatókórházban, ahol

a traumatológián többórás életmentő műtétet végeztek rajta.

Sajtóhírek szerint a gyanúsított ismerte az asszonyt, nem volt köztük semmi, de a férfi ezt nem tudta elfogadni. Nem erőszakkal hatolt be a lakásba, beengedte a házaspár, a gyilkosság idején otthon voltak a házaspár hét év körüli ikrei is, a férfi nem bántotta őket, de a 24.hu úgy tudja, hogy a gyerekek sokkos állapotba kerültek.

Megnevezte a támadót

A nyíregyházi televízió megszólaltatta azt a férfit, aki felfedezte a gyilkosságot, a közelben kerékpározott, amikor meghallotta a két lövést, majd gyereksikoltozásra lett figyelmes. Ő egy gyermekről beszél, egy kislányról, aki véres lábbal szaladt ki a házból. Amikor belépett az épületbe, az asszony már nem élt, a férje vértócsában a földön feküdt, magánál volt, megnevezte a támadót, akit a gyermek is azonosított.