Házi őrizetből üzent a 13 évre ítélt Budaházy

2016.09.01. 12:33

A terrorcselekmények vádjával a napokban nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György a házi őrizetből üzent a nyilvánosságnak. Úgy érzi, legfeljebb kisebb értékű rongálás írható a számlájára, nem érti, miért kapott 13 évet. 

Közleményben tudatta a nyilvánossággal a minap mások mellett terrorcselekménnyel vádolt és emiatt nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György, hogy az ítélet indoklását "felületesnek" tartja, és szerinte "kisebb értékű rongálásokról" van csupán szó ebben az ügyben, nem terrorcselekményekről.

Budaházy Györgyöt és 16 társát más mellett terrorcselekmények elkövetésével vádoljákForrás: MTI/Mohai Balázs

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden rendőröknek kellett eltávolítaniuk a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterméből Budaházy feldühödött híveit, miután a bírói tanács kihirdette az ítéletet. A vád szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve képviselők otthonai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásért.

Reagálásában Budaházy jelezte, hogy az ő és társai védekezése több volt annál, mint hogy a vád törvényességét vitatták, mert "voltak cáfoló tanúink, dokumentumaink és a valóság tényeivel való vádirati ellentmondások is, mégis ezek értékelése semmilyen szinten nem történt meg".

Budaházy az ítélethirdetés után - 13 év fegyházbüntetést kapott nem jogerősenForrás: MTI/Mohai Balázs

Hozzátette: számára az sem derült ki az ítélet indoklásából, hogy pontosan miben találták bűnösnek.

Nem meglepő, hogy mindezek után rengetegen koncepciósnak vélik az eljáráson túl az ítéletet is" - állapította meg Budaházy.

Rendőröknek kellett eltávolítaniuk a tárgyalóteremből Budaházy feldühödött híveitForrás: MTI/Mohai Balázs

"Az, hogy ma nekem kell szembesülnöm ezzel a fenyegető helyzettel, és nem a Gyurcsány-rezsim által elkövetett terror felelőseinek, jól rámutat, hová vezetett a rendszerváltás óta folyó mutyipolitizálás, a rendre beígért elszámoltatások elmaradása" - írta.

Budaházyt társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében találták bűnösnek, mindezt bűnszervezetben elkövetve. Az ítélet szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve képviselők otthonai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásokért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK