Besegítenének az osztrákok a szerb–magyar határon

2016.09.01. 14:07

Ausztria 75 katonát készül küldeni szállítási, felderítési és elsősegélyhez kapcsolódó feladatokhoz.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Kurier című bécsi lapnak azt mondta, már októberben Magyarországra érkezhetnek a katonák, a cél az, hogy a két ország közösen dolgozzon a határok őrzésén. 

Jelenleg nő a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma, és hamarosan Olaszország is elér terhelhetőségének határához" - mondta az osztrák politikus.

Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de az osztrák határ őrizetében is segítették a rendőrséget. Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar–szerb határhoz, így támogatva a magyar határ védelmét. A rendőrök augusztus elején kezdték meg a munkát. 

A lap kiegészítése szerint ez az együttműködés számos tárgyalást feltételez a magyar féllel, hiszen az Ausztriában jogi előkészítés alatt álló szükségállapot akkor működhet, ha Magyarország befogadja az osztrák határról visszatoloncolt menekülteket. Az osztrák védelmi miniszter a jövő keddi kormányülésen mutatja be az újabb biztonsági intézkedések csomagjáról szóló tervezetét. A kormány várhatóan még kedden véglegesíti a menekültügyi szükségállapot elrendeléséről szóló tervezetét is.

Ha életbe lép a szükségállapot, a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el. Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását. Ennek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét a hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK