Seszták Miklós minisztériumához kerül Lázártól az MFB és a Magyar Posta is

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez kerül a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete, értesült az Origo. Az erről szóló kormányhatározat este, cikkünk után, megjelent a Magyar Közlönyben is.
Vágólapra másolva!

Bártfai-Mager Andreát július elején nevezték ki Németh Lászlóné államtitkár utódjának postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként. Addig a jegybank monetáris tanácsának volt tagja, ahova Rogán Antal jelölte. Munkáját a július eleji kormányhatározat értelmében közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök irányítja. Elődje még Lázár János irányítása alatt dolgozott.
A kormánybiztos, úgy tudjuk, a Miniszterelnökségen nem kapott megfelelő embereket munkájához. Ezután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban fogja felépíteni saját stábját.

Olyan területek kerülnek át Seszták Miklós minisztériumához, amelyekről sok szó esett az elmúlt hetekben Spéder Zoltán Takarékbank-ügyei miatt, és amelyek korábban valamilyen szinten kötődtek Simicska Lajoshoz is.

Ezeknek a területeknek a felügyelete eddig a Miniszterelnökség pénzügyi államtitkárságához tartozott, ezt vezette a Simicska Lajos bizalmasának tartott Németh Lászlóné, aki július elején nyugdíjba vonult.

A Magyar Fejlesztési Bank feladata kizárólagos állami hitelintézetként a hazai vállalkozások hitelezése és az állam hosszú távú gazdaságfejlesztési céljainak támogatása. A Magyar Posta az egyik legnagyobb állami vállalat. Az ENKSZ-t pedig állami rezsicégként is szokás emlegetni. Azért jött létre, hogy fenntartsa a rezsicsökkentést, azzal, hogy egységes irányítás alá vonja az országban a közműszolgáltatásokat, ezzel olcsóbban adja a közszolgáltatásokat.

Bártfai-Mager Andreára a sajtóhírek szerint azért esett a miniszterelnök választása, mert jelentős pénzügyi tapasztalata és gyakorlata van. A közgazdasági egyetemen és Moszkvában a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett. A Postabanknál kezdte szakmai pályafutását. 2001-től dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, előbb főosztályvezetőként, majd a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetőjeként. Részt vett az Európai Központi Bank Bankfelügyeleti bizottságának munkájában is. 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának volt a tagja. 2011-ben lett a Monetáris Tanács tagja.

A kormányhatározat arról, hogy a posta és a nemzeti pénzügyi szolgáltatások felügyelete átkerül a Miniszterelnökségtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, cikkünk megjelenése után felkerült a Magyar Közlönybe.