Házi őrizetbe kerül Vizoviczki László

Vizoviczki-ügy - Elkezdődött a költségvetési csalás vádja miatti büntetőper
Vizoviczki-ügy - Elkezdődött a költségvetési csalás vádja miatti büntetőper
Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe kerülhet 250 millió forintos óvadék ellenében a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis némi változtatással helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Nagy Andrea, az elsőfokú határozat ellen fellebbezést bejelentő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője a lappal közölte: az ítélőtábla annyit változtatott a végzés szövegén, hogy a pénzt nem a perbíróság, hanem a saját technikai számlájára rendelte befizetni. Ha Vizoviczki letétbe helyez 250 millió forintot, elektronikus nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe kerülhet.

Vizoviczki László nem engedte, hogy fotózzák Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

Két eljárás folyik ellene

A lap emlékeztet arra, hogy Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Egyik ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben Vizoviczkit és harminckét társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. A KNYF szerint a terheltek közül kilencen bűnszervezetben követték el cselekményeiket, legalább 825,5 millió forintos kárt okozva az államnak.

Vesztegetési botrány

A másik ügy a Debreceni Törvényszék előtt van. Ez a 2014. október óta tárgyalt rendőrségi vesztegetési botrány, amelynek vádirata huszonegy olyan terheltet tart számon, aki hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, illetve közokirat-hamisításért felelhet. Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak Vizoviczki Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Egyszer már járt kint

Az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót tavaly már kiengedték az előzetesből, akkor azonban a kényszerintézkedés enyhítése miatt fellebbezést benyújtó KNYF indítványára a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék döntését - idézi fel a Magyar Idők.