Konyhaasztalon élesztették újra a koraszülött babát

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban érkeztek a mentők egy budapesti családhoz, szájon át lélegeztetve mentették meg koraszülött babájukat.
Vágólapra másolva!

Idő előtti szüléshez riasztották néhány napja a fővárosi mentőket, egy 24 és fél hetes terhes kismamánál érkeztek a görcsök.

Halottnak tűnt

A mentő munkatársait a síró nagymama fogadta: a gyermek már megszületett, de úgy látja, halott. Az ápoló és a sofőr berohantak a lakásba, ahol

az anya sokkos állapotban ült, lába között az élettelennek tűnő gyermekkel.

Életmentés a konyhasztalon

Azonnal kellett cselekedniük: átvágták a köldökzsinórt, konyhaasztalra tették és lámpával melegítették a baba testét, és oxigént adtak neki - de az anyára is volt gondjuk, nála shockfektetést alkalmaztak.

Ezután

Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonos segítségével szájon át kezdték lélegeztetni a babát,

míg az újszülött alig lüktető pulzusa megugrott, spontán légzése is elindult, majd gőgicsélni kezdett.

Ők segítettek

Az időközben a helyszínre érkező Peter Cerny Koraszülött Alapítvány mentőkocsija már stabil állapotban vitte kórházba anyát és gyerekét – számol be az esetről Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Az OMSZ ezúttal név szerint is bemutatja a mentésben résztvevő munkatársakat: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galkó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató vett rész az életmentő akcióban.