Intelligens tabletekkel szerelik fel a mentőket

szén-monoxid, mérgezés, Budapest
Budapest, 2015. szeptember 18. Tűzoltók és mentők dolgoznak 2015. szeptember 18-án a XXIII. kerületi Grassalkovich úton egy lakóház előtt, ahol feltehetően szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy férfi. A ház pincéjében egy benzinmotoros aggregátort találtak, amely miatt szén-monoxid gyűlt fel, feltehetően ez okozhatta a férfi halálát. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Három évvel a beszerzésük után az idén használatba vehetik a mentősök az intelligens fedélzeti terminálokat – írta a Népszabadság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az internetes kapcsolattartást lehetővé tevő, ezzel a segítségnyújtást gyorsító, úgynevezett integrált vállalati és mentésirányítási projektre csaknem ötmilliárd forintot adott az Európai Unió. Az új mentésirányítási központ el is készült, de az uniós pénzből vásárolt tabletekkel a mai napig nem szerelték fel a mentőket – olvasható a napilapban.

Életeket menthet a modernebb mentésirányítás Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Még idén beszerelik

A lapnak Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyolc hónapja munkába állt főigazgatója elmondta: a tabletek még idén a mentőautókba kerülnek. Most a szoftverfejlesztők új programot írnak a gépekre, amellyel biztonságosabb lesz a működés – tette hozzá.

Bács-Kiskunban kezdenek

Az OMSZ főigazgatója hozzátette: az új programmal ellátott tabletek tesztelése Bács-Kiskun megyében zajlik, ha ott jól mennek a dolgok, továbblépnek, és a dél-alföldi régió kocsijait is fölszerelik a kézi számítógépekkel.

Csökkentett verzió

A lap szerint a jelenleg tesztelt verzió alapján az eredetileg tervezett funkciók közül sok minden kimarad, így például a kocsi nem kap a segélyhívás pillanatától térképet a cím mellé, és a kórház sem láthatja a mentő odaérkezése előtt az oda irányított pácienssel kapcsolatos adatokat.