Ma esernyőre és ventilátorra is szükség lehet

japán hőség, kánikula, Daily life in Tokyo japan DAILY LIFE NurPhoto 2016 Daiso store tokyo SHOP SQUARE FORMAT
japán hőség, kánikula, A woman walks past an electric fan store in Tokyo, Japan, June 20, 2016. (Photo by Hitoshi Yamada/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ahogy egész héten, ma is kánikula lesz, de előfordulhatnak záporok, zivatarok. Ma ünneplik névnapjukat az Annák és az Anikók. Budapesten a Szabadság híd lezárva, csak gyalog és kerékpárral lehet használni. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Július 25-én, kedden gomolyfelhős lesz az ég, és szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Nem lesz változás a hőmérsékletben: 28 és 33 fok között alakul. A szél északnyugatira fordul és néha megélénkül, írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu.

A hét hátrelevő részére hasonló időjárás valószínű

Szerdán a sok napsütés mellett ismét tornyosulnak majd a gomolyfelhők, és elszórtan alakulnak ki zivatarok. 31 fok körüli tikkasztó meleg valószínű.
Csütörtökön több helyen lesz erős a gomolyfelhő-képződés és szórványosan várható frissítő zápor, zivatar. Egyébként tovább tart a kánikulai meleg.
Pénteken csökken a felhőzet, ragyogó napsütés ígérkezik. Már csak elvétve fordul elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megélénkül. 30 fok körüli értékeket mérhetünk.

Még mindig szabad a Szabadság híd

Budapesten a BKK tájékoztatása szerint a dél-budai vágányfelújítás miatt továbbra is csak gyalog és kerkpárral lehet felmenni a Szabadság hídra.

Kerülni a Petőfi híd vagy az Erzsébet híd felé lehet.

Megváltozott a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton, a Budafoki úton, a Csíky utcában, illetve a Rákóczi úton az Astoriánál is. A 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es és az 56-os villamos nem közlekedik. Rövidített útvonalon viszi az utasokat a 17-es, a 19-es és az 56A villamos. A felújítás idején sűrűbben közlekedik az M4-es metró.

Boldog névnapot!

Július 26-án ünneplik névnapjukat az Annák és az Anikók, továbbá minden Áhim, Anada, Anélia, Anéta, Anett, Anetta, Anettka, Anica, Aniella, Anika, Anilla, Anina, Anita, Anitra, Anka, Annadóra, Annaliza, Annalotti, Annarita, Anneli, Anni, Berill, Joachim, Joáhim, Joakim, Kisanna, Kisó, Nanett, Nanetta, Nina, Ninell, Ninett, Ninetta, Ninon, Panka, Panna, Panni, Penni, Taddeus, Tádé.

Az FBI őse

A krónikák számos fontos történelmi eseményt jegyeznek július 26-ra:

  • 1083-ban szentté avatták Gellért püspököt,
  • 1908-ban megalakult az FBI elődje,
  • 1953-ban a Moncada laktanya ostromával elkezdődött a kubai forradalom,
  • 1971-ben elindult az Apollo-15 holdexpedíció.

Számos híresség született július 26-án:

  • 1856-ban George Bernard Shaw író,
  • 1875-ben Carl Gustav Jung pszichiáter,
  • 1894-ben Aldous Huxley biológus, író,
  • 1928-ban Stanley Kubrick filmrendező,
  • 1943-ban Mick Jagger, a The Rolling Stones tagja,
  • 1964-ben Sandra Bullock színésznő,
  • 1973-ban Kate Beckinsale színésznő.