Orbán vagyonnyilatkozatáról kérdeztek

Szégyelld magad, Orbán" tüntetés, Juhász Péter,
Szégyelld magad, Orbán" tüntetés Juhász Péter szervezésében 2015 szeptember 13.
Vágólapra másolva!
Az Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozata pontatlan, ezért arra szólítják fel, hogy számoljon el valós vagyonával. A jobbikos Képli Lajos pedig arról beszélt: nem a miniszterelnök az egyetlen fideszes, akinek hiányos a vagyonnyilatkozata. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a kormányfő vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles. A Fidesz-frakció közleményben reagált a vádakra.
Vágólapra másolva!

Az Együtt arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon el valós vagyonával - mondta Juhász Péter, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A párt álláspontja szerint Orbán Viktor „számos strómanon keresztül" ma Magyarországon a leggazdagabb ember, tulajdonában még számos olyan vagyonelem áll, amelyeket a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel - állítottta az alelnök. Juhász Péter azt mondta: Orbán Viktor pályafutása alapján lehetetlen az a vagyongyarapodás, amit ő 25 év alatt produkált.

Juhász Péter egy tavalyi kormányellenes tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász Péter a Direkt36 csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyben azt írták, hogy Orbán Viktor 2006-ban résztulajdont szerzett öt felcsúti ingatlanban; részesedését feltüntette vagyonnyilatkozatában, de azt nem, hogy társtulajdonosai is vannak, pedig a cikk szerint így kellett volna. Az Együtt alelnöke szerint a vagyonnyilatkozat alapján úgy tűnik, mintha Orbán Viktor csak földet vásárolt volna, holott a telkeken álló családi házaknak lett résztulajdonosa.

"Ami Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában le van írva, az úgy van" – reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a cikkben megfogalmazottakra. Szerinte

Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes, hiteles.

Mandátumvesztéssel büntették volna

A jobbikos Kepli Lajos is a vagyonnyilatkozatokkal foglalkozott mai sajtótájékoztatóján. Szintén a Direkt36 cikkeire hivatkozva arról beszélt: egyes kormánypárti képviselők bevallásából több 10 vagy 100 milliós tételek hiányoznak.

Példaként hozta, hogy Győrffy Balázs és Tasó László a birtokaiból származó jövedelmét, a miniszteri biztosok a titulusból származó fizetésüket, Tiba István egy baráti kölcsönt, Pesti Imre pedig egy haszonélvezeti jogot felejtett el bevallani szerinte.

A képviselő felidézte: pártja egy korábbi javaslata a vagyonnyilatkozat benyújtását követő fél éven belüli módosítást pénzbírsággal, az azon túlit pedig mandátumvesztéssel büntette volna.

Az a Jobbik beszél és kér számon másokat, amelyik tele van korrupciós ügyekkel, és Európa legnagyobb korrupciós botrányában érintett – írta reakciójában a Fidesz-frakció. Azt írják, a mai napig várják Vona Gábor válaszát arról, Kovács Béla mennyiért és kinek adta el magát. A Fidesz-frakció szerint Vona Gábor „pénzért és hatalomért cserébe mindenre képes", oligarchákkal paktált le, és Volner János körül is egyre több a kínos ügy.

Közben újabb vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Juhász Péter, az Együtt alelnöke ellen a Fidesz - jelentette be a párt országgyűlési frakciójának szóvivője. Halász János az Együtt alelnökének a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát kifogásoló budapesti sajtótájékoztatójára reagálva felháborítónak nevezte, hogy "az a Juhász Péter vádaskodik, aki maga is kétszer módosította a saját vagyonnyilatkozatát, és tele van kérdéses ügyekkel, nem tud elszámolni sem a Milla pénzeivel, sem saját vagyoni helyzetével".

Halász János szerint Juhász Péter csak el akarja terelni a figyelmet a törvényesen bevallott jövedelmét jelentősen meghaladó életviteléről.