Rogán Antal: Soha indokoltabb nem volt a népszavazás

Az Egy akaraton 1956-2016 című időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által javasolt új menekültügyi rendszer nem segíti a beáramlás megállítását, ráadásul azt a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák - mondta Rogán Antal. Ezért a kormány intenzíven folytatja a népszavazási kampányt.
Vágólapra másolva!

A kormány arra az álláspontra jutott, hogy nagy veszély fenyeget és soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Szerinte ugyanis az Európai Bizottság javaslata teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól, így

a menekültkérelmek elbírálásáról sem az egyes országok dönthetnének.

Rogán Antal szerint a közös európai menekültügyi hivatal a „brüsszeli bürokrácia kinyújtott kezeként" bírálná el a kérelmeket. Ezt követően az Európai Bizottság kötelező jelleggel osztaná szét a befogadott embereket.

Rogán Antal szerint a népszavazás soha nem volt ilyen aktuális kérdés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány két okból tartja ezt a rendszert veszélyesnek és elfogadhatatlannak. Egyrészt nyilvánvalóvá teszi, hogy a beáramlás folytatódni fog Európába,

holott ennek a megállítására lenne szükség a külső határok hatékonyabb védelmével.

Másrészt Rogán Antal szerint a bevándorlók befogadásáért kapható 10 ezer eurós jutalmat nagy valószínűséggel a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák, ahogy azt korábban Soros György is felvetette.

A miniszter kijelentette: a kormány minden fórumon fel fogja emelni szavát az Európai Bizottság javaslata ellen, elsősorban a csütörtöki visegrádi csúcson, ezt követően pedig Brüsszelben is. A kormány a magyar parlamentnek pedig fogja javasolni, hogy ilyen jellegű európai uniós jogszabályok megtárgyalása során "piros lapos eljárás keretében" mondjon nemet az EB kezdeményezésére.

Folytatódik a népszavazási kampány

A kampány jelenlegi szakaszában a brüsszeli bevándorláspolitika hátrányaira és következményeire szeretnék felhívni a figyelmet – mondta Rogán Antal. A kormány szeretné, ha mindenki tudná Magyarországon, hogy a brüsszeli bevándorláspolitika eredményeként, csak az elmúlt egy évben több mint 1,5 millió illegális bevándorló érkezett Európába. Emellett szeretnék, hogy mindenki tisztában legyen azzal, csak

Líbiában 1 millió ember, Törökországban pedig 3 millió ember van menekülttáborokban,

akik szeretnének eljutni Európába - ismertette a miniszter a kampány üzeneteit.

A kormány azt is nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy összefüggés van a terrorizmus és az illegális bevándorlás között, és hogy ez együtt járt a bűnözés növekedésével, hiszen a bevándorlás kezdete óta a nők elleni erőszakos cselekedetek száma láthatólag megnövekedett – mondta Rogán Antal.