Turisztikai ügynökség: a minőségi turizmus a cél

balatoni strandok, balatonlelle, homokos strand
Balatonlelle, 2011. július 2. A balatonlellei homokos partszakasz. A hűvös, változékony időjárás ellenére többen töltötték a szabadidejüket a Balaton partján. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A kormány eltökélt a SZÉP-kártya fenntartásában, így a 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési forrást áttekintik és szükség szerint átcsoportosítják az új turisztikai stratégiának, a minőségi turizmusnak megfelelően. Erről beszélt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerdán Siófokon. Eszerint nem elvonnak a Balatontól, hanem átcsoportosítják a támogatási összeget. 
Vágólapra másolva!
A balatonlellei homokos partszakaszt sokan szeretik Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy siófoki strandon beszélt arról, hogy az új szervezet elsődleges célja koncentrált fejlesztésekkel a mennyiségi helyett a minőségi turizmus irányába fordítani "a magyar turizmus szekerének rúdját".

Guller Zoltán hozzátette, a MTÜ feladata az, hogy támogassa és segítse annak elérését, hogy

a Magyarországra érkező külföldi turisták költése két éven belül megduplázódjék,

meghaladva a cseh, és megközelítve az osztrák mutatókat, majd hozzátette, ma egy külföldi turista átlagosan 2,5 napot tölt Magyarországon, és 288 eurót költ el.

Nem vonják el a pénzt a Balatontól

Július elején derült ki, hogy a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával a kormány visszavonta a 300 milliárd forintos balatoni fejlesztésekről szóló tavalyi kormányhatározatot - írta meg a hónap elején a Magyar Közlönyre hivatkozva a Hírbalaton.hu, majd részletesen kifejtette, mi szerepel a hivatalos szövegben:

A kormány a turizmussal kapcsolatos állami feladat- és intézményrendszer átalakításához szükséges intézkedésekről szóló 1156/2016. (III. 31.) számú határozata végrehajtása érdekében több egyéb intézkedés mellett visszavonta a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014–2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló 1821/2015. (XI. 12.) kormányhatározatát.

Móring József Attila somogyi fejlesztési biztos szerint ez még akár jobb helyzetet is teremthet, mintha csak az eredeti támogatási összeget költhették volna el és arra, amire eredetileg tervezték.

- mondta akkor a Sonline.hu-nak.

Az országgyűlési képviselő is azt olvasta ki a kormányhatározatból, hogy nem elvonásról van szó, hanem arról, hogy a kormány egy kézbe, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) utalta ennek a felhasználását.