Magyarország átvállalná az unió elnökségét a britektől

Orbán Viktor és José Manuel Barroso, EU-elnökség 2011.01.07-én készült fotó
Vágólapra másolva!
Magyarország jelezte az uniós intézményeknek, hogy kész vállalni az Európai Unió soros elnökségét 2017 második fél évében, amit eredetileg Nagy-Britannia adott volna – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter azt mondta, a britek EU-ból való kilépésével kapcsolatban rengeteg kétely, találgatás felmerült, például hogy vihetik-e tovább a soros elnökséget a kilépési tárgyalások közepette, mindenesetre Magyarország vállalná az elnökséget.

Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke 2011 januárjában. 2011 első felében Magyarország volt az unió egyik csúcsszervének, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke Fotó: Origo

A miniszter szerint Magyarország a visegrádi országok segítségével az egyetlen olyan uniós tagország, amely

sikeres választ adott "a nem normális" európai helyzetet kiváltó legfőbb kihívásra, a migrációs válságra,

és elsőként tudta megállítani "az esztelen bevándorlást", ezért a magyar elnökség a józan észre és az emberek biztonságára alapozó politikájával nagy hasznára tudna lenni Európának a helyzet normalizálása érdekében.

Magyarország kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott legutóbbi soros elnökségéről, abban az időszakban számos fontos kezdeményezés indult el az EU-ban, továbbá a magyar diplomaták teljesítményét is elismerés övezte – mondta még Szijjártó Péter.

Eddig még nem fordult elő, hogy valamely tagország kiesett volna az elnökségi sorból,

így jelenleg két lehetőség is elképzelhető: vagy valamelyik tagország vállalja a pozíciót, vagy minden soron következő ország fél évvel előrébb kerül, azonban az eddigi információk alapján az érintettek nem állnak készen erre, vagy nem szeretnék ezt a lépést megtenni.