Ennyit spórolt a honvédelmi minisztérium a biztosításokon

Hende Csaba honvédelmi miniszte tűzszerész szállító gépjármű Tűzszerész szakasz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Irinyi János laktanya honvédelmi miniszte tűzszerész szállító gépjármű Tűzszerész szakasz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hende Csaba honvédelmi miniszter két új tűzszerész szállító gépjárművet ad át a Tűzszerész szakasz személyi állományának
Vágólapra másolva!
A katonák balesetbiztosításának 2012-es felmondása előtti hat évben 3,6 milliárdot fizetett ki összesen a honvédség biztosítási díjként. Ennek a balesetbiztosítás csak egy része volt, vagyis az éves költségvetéshez képest nem nagy összeg. Most vége lehet a takarékosságnak, újra lehet biztosításuk a katonáknak – a tűzszerészeknek is, akiknek eddig szintén nem volt, és akik közül nemrég négyen meghaltak.
Vágólapra másolva!

A honvédség 2017-es tervezett, 353,7 milliárd forintos költségvetéséhez képest viszonylag kicsi, körülbelül százmilliós nagyságrendű lehet az az összeg, amibe a teljes hivatásos állomány balesetbiztosításának visszaállítása kerülne.

A négy tűzszerész halálát okozó baleset helyszíne a Hortobágyon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az állományra kötött balesetbiztosítást – más biztosítások mellett – még az előző miniszter, Hende Csaba mondta fel a takarékosságra hivatkozva.

Hende takarékoskodott

Az, hogy az állomány már több mint négy éve nem rendelkezik balesetbiztosítással, akkor derült ki, amikor július elsején négy tűzszerész halt meg egy hortobágyi lőszermentesítő akcióban: egy már hatástalanított, 250 kilós bomba robbant fel. Ötödik társuk életben maradt, de súlyosan megsérült.

Hende Csaba szerint azért szüntették meg a biztosítást, mert nem történt annyi káresemény, amiért megérte volna a magas díjat fizetni.

A volt miniszter utóbb azt mondta, hivatalba lépésekor szembesült azzal, hogy a tényleges szolgáltatáshoz képest összességében több százmillió forintos többletkifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra a honvédelmi minisztérium költségvetéséből.

Hende Csaba sokallta a biztosítási díjakat, ezért takarékosságból lemondták a díjfizetést Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezért mondták fel végül a különféle biztosításokat, így például Hende szerint a katonai gépjárművekre sincs már kötelező felelősségbiztosítás.

Sokat nem spóroltak

Az Origo azt próbálta kideríteni, mennyit spórolt a Magyar Honvédség a felmondott biztosításokkal. Kiderült, hogy az összes biztosítás visszaállítása – még ha némi drágulást is feltételezünk a díjakban azóta – nem vinne el többet a jövő évre tervezett 353,7 milliárd forintos HM-költségvetésből, mint annak 0,14 százalékát. Mint kiderült, a felmondott szerződések nem érték el 2011-ben a félmilliárd forintot.

Hende Csaba járműveket ad át a tűzszerészeknek tavaly – ekkor már nem volt biztosítás rájuk Fotó: Bielik István - Origo

A Honvédelmi Minisztérium az Origo kérdésére megerősítette: 2012. január 1-től a minisztérium nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással. Továbbá kérésünkre közölték, hogy az azt megelőző években mennyit költöttek biztosításokra. A kapott adatokból látható, hogy

2006–2007 környékén még évi 900 millió körül fizetett a HM biztosításokért, majd ez beállt évi félmilliárd körüli értékre

– eközben nagyságrendileg 100-200 millió körül voltak évente a biztosítói kárkifizetések.

A HM közlése szerint a biztosítási keretszerződés egyik eleme volt a balesetbiztosítás, a díjfizetés pedig egységesen történt az összes biztosítási fajtára: gépjármű-felelősségbiztosítás, casco, utasbiztosítás, orvosi felelősségbiztosítás, tanulóbiztosítás és csoportos balesetbiztosítás. Megjegyezték, hogy a fenti táblázatban szereplő térítések jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítás alapján teljesített térítés tette ki.

Újra köthetnek biztosítást

A minisztérium válaszából arra lehet következtetni, hogy az időközben Hende Csabát a miniszteri poszton váltó Simicskó István a balesetbiztosítás visszaállításán gondolkodik – ennek lehetőségéről korábban, a tűzszerészbaleset után az Origo is írt.

Simicskó István honvédelmi miniszter megkoszorúzza a Hősök emlékkövét a Hősök terén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A HM válasza szerint legalábbis

Korábban a Honvédszakszervezet alelnöke az Origónak azt mondta, ha igaz, hogy Simicskó újra biztosíttatná az összes katonát, azt csak üdvözölni tudják. Szendrei Zoltán jelezte: már csak azért is, mert a kormány döntése nyomán ők is részt vesznek a hivatásos katonák életpályamodelljének kidolgozásában, és ennek részeként maguk is ilyen javaslattal állnának elő.

A missziókra sincs biztosítás

Az egyelőre nem világos, hogy ha tényleg bevezetik újra a hivatásos állomány biztosítását, az kiterjed-e a külföldön szolgáló katonákra is. Az Origo tárta fel a tűzszerészek balesete után, hogy nemcsak a belföldön szolgáló hivatásosokra nem köt biztosítást a Honvédség, hanem az igazán veszélyes terepnek számító külföldi missziókban szolgáló katonákra sem.

A külföldi missziókban szolgáló katonákra sincs biztosítás, csak ha magukra kötnek Fotó: Origo

Afganisztántól Malin át Irakig számos külföldi misszióban vesznek részt magyar katonák, ám a Magyar Honvédség egyikükre sem köt általános felelősség- és balesetbiztosítást. Ennek hiányában a külföldi misszióba készülő katonák saját pénzükből kénytelenek biztosítást kötni – erősítette meg Szendrei Zoltán, a Honvédszakszervezet alelnöke.

Több kérdés, mint válasz

Eközben a honvédelmi tárca közlése szerint még nem zárult le a baleset okainak feltárására indult vizsgálat: részleteket nem tudni, mindenesetre egyelőre több a nyitott kérdés, mint ahányra van válasz. Annyi biztos, hogy a tűzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely felrobbant, sőt külön felkészítést is kaptak a szerkezetről.

Robbanótestek az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, Nádudvar térségében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mégis bekövetkezett a robbanás és a tragédia, amelynek kiváltó oka egyelőre nem ismert. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hírek szerint előzőleg már hatástalanították a II. világháborús bombát, vagyis kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet – mégis felrobbant. Erre vonatkozó kérdésünkre most a minisztérium csak annyit erősített meg: „a bomba gyújtószerkezetét a hatástalanítási eljárás során eltávolították”.