Rogán: Brüsszel megfogadta Soros ajánlását

Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én
Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a kormány nevében arra kérte a külföldön tartózkodó, illetve külföldre utazó magyar állampolgárokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe a hatóságok terrorfenyegetettséggel kapcsolatos figyelmeztetéseit. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett. 
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyalja az Európai Bizottság legutóbbi, a menekültek elosztására vonatkozó javaslatát, amelyet a kabinet Európára és Magyarországra is veszélyesnek tart, mivel az a kötelező kvótával az illegális bevándorlók mellett a terrorizmus kockázatát is "szétterítené" a kontinensen.

Terrorfenyegetettség

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár. A migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett - jelentette ki, rámutatva, hogy a különböző támadásoknak eddig több mint 300 európai esett áldozatul. Rogán Antal azt tanácsolta a külföldre utazóknak: indulásuk előtt regisztrálják magukat az interneten, hogy

amennyiben külföldön bajba kerülnek, a konzulátus felvehesse velük a kapcsolatot

és segítséget nyújthasson.

A miniszter arra kért mindenkit, hogy komolyan fontolja meg törökországi utazását, az ország ugyanis fokozott biztonsági kockázattal jár a magyar külügy besorolása szerint, noha a tengerparti üdülőövezetek jelenleg biztonságosnak tűnnek.

Rogán Antal: Veszélyes az Európai Bizottság javaslata Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Jól látható, hogy az Európába érkezett bevándorlók között jó néhányan egyébként a terrorcselekmények elkövetőiként is feltűntek" - fogalmazott Rogán Antal, aki példaként említette, hogy a párizsi terrorcselekmény elkövetőinek túlnyomó többsége illegális bevándorló volt, egy részük pedig Magyarországon keresztül érkezett Európába.

Veszélyes

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta továbbá, hogy az Európai Bizottság javaslatát azért is veszélyesnek tartják, mert az növelheti a bevándorlást. Az Európa felé tartó migránsokat ugyanis nem visszatartaná, hanem ösztönözné az a tudat, hogy őket mindenképpen befogadják az unió tagállamai - mondta Rogán Antal, aki ezzel összefüggésben megjegyezte, csak Líbiában több mint egymillió ember várakozik Európába tartva, míg

a törökországi menekülttáborokban 3-4 millió potenciális bevándorló tartózkodik.

A magyar kormány szerint ezért Európának nem a bevándorlók szétosztására, hanem a határok megvédésére kellene koncentrálnia, amit a kabinet szerdai ülését követően javaslatként meg is fogalmaz majd Brüsszelnek - tette hozzá.

Rogán Antal kifejtette, a bizottság javaslata azért is veszélyes a közép-európai országokra, köztük Magyarországra nézve, mert úgy tűnik, Brüsszel megfogadta Soros György ajánlását, és új adók kivetésével, illetve a kohéziós és agrártámogatások csökkentésével próbálja előteremteni a bevándorlók támogatásának finanszírozását.

Nem tanácsos most Törökországba utazni Forrás: AFP/Adem Altan

Népszavazás

A tárcavezető azért is igazságtalannak tartja a szóban forgó bizottsági javaslatot, mivel az huszonhétszer nagyobb mértékben bünteti a kötelező kvótát elutasító tagállamokat, mint amekkora jutalmat kapnak a bevándorlókat befogadók.

Ez ellentétes a lisszaboni szerződés eszményével,

ezért ezt nem fogadja el a magyar kormány - mondta Rogán Antal, majd hozzáfűzte, Brüsszelben továbbra sem hajlandók meghallgatni az európai emberek hangját.

Kiemelte, jövő héten Budapesten is bemutatják azt a 28 európai uniós tagállamban készült közvélemény-kutatást, amely alapján a tagállamok túlnyomó többségében az emberek meghatározó többsége alapvetően elutasítja a brüsszeli bevándorláspolitikát. "Úgy tűnik, hogy az embereket egyedül Magyarországon hallgatják meg jelenleg az európai uniós tagállamok közül" - mondta a miniszter, aki szerint a kormány ezért is

különösen fontosnak tartja az október 2-án sorra kerülő kvótareferendumot,

amellyel "Európában elsőként a magyarok mondhatják el a véleményüket a brüsszeli bizottság bevándorláspolitikájáról".

Rogán Antal kérdésre válaszolva elmondta, a törökországi események rámutattak arra, hogy az Európai Unió nem alapozhatja egy másik államra saját határai védelmét, ezért a magyar kormány továbbra is azt javasolja, hogy az uniónak mindenhol meg kell erősítenie külső határait.

Tájékozódás

A sajtótájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminiszter sajtófőnöke azt ajánlotta a külföldre utazóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a Konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon, majd itt regisztrálják magukat a konzuli védelemhez. A tárca képviselője azt kérte, hogy a konzuli szolgálatot telefonon csak a bajba jutottak keressék, míg minden más esetben lehetőség szerint az internetes ügyintézést válasszák.

Emlékeztetett, a konzuli szolgálat alapvetően az elveszett okmányok pótlásában, valamint bűncselekményekkel, illetve egészségügyi ellátással összefüggésben tud segítséget nyújtani.

A regisztráció fontossága egy terrorcselekmény után növekszik meg,

a konzulátusok ugyanis így tudnak kapcsolatba lépni velük és segítséget nyújtani a területen tartózkodó magyar állampolgároknak - húzta alá Menczer Tamás, akinek tájékoztatása szerint az eddigi információk alapján nem került bajba magyar állampolgár a törökországi puccskísérletben, illetve utána.