Viharkárok: 1200 riasztás

Szombathely, vihar, szupercella, eső, jég, jégeső
2016.07.13.
Szombathely, vihar, szupercella, eső, jég, jégeső 2016.07.13.
Vágólapra másolva!
Több helyen még pénteken is adott munkát a szerdai és csütörtöki viharkárok felszámolása.
Vágólapra másolva!

Többnyire kidőlt fákhoz, leszakított elektromos- és távközlési vezetékekhez, villámcsapás okozta tüzekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez riasztották a tűzoltókat.

A szerda estétől csütörtök délutánig tartó vihar miatt több mint háromszáz esetben kérték Bács-Kiskun megye tűzoltóinak segítségét. Gépjárműben és lakóépületben is okozott kárt a vihar, de senki nem sérült meg. Bács-Kiskun megyében pénteken reggel még mindig hatvan helyszínen volt tűzoltói beavatkozást igénylő feladat.

Veszprém megyében csaknem száznegyvenszer riasztották a tűzoltókat, a legtöbb jelzés Balatonfüredről és körzetéből érkezett.

Pest megyében, több mint száztíz esetben avatkoztak be a tűzoltók.

Kilencvenszer riasztották a baranyai tűzoltókat. A megyében öt lakóépületben is kár keletkezett. A

z özönvízszerű esőzés több utcát elöntött Pécsen és a környező településeken.

A viharos szél vezetékeket szakított le, oszlopokat döntött ki, így több mint ezerháromszáz fogyasztási helyen nem volt áram. Péntek reggelre minden baranyai településen helyreállt az áramellátás.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében házakba folyt be a víz, fák dőltek épületekre, úttestre. Nyolcvanöt alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét.

Az esőzések miatt huszonkét település több mint nyolcezer-hatszáz fogyasztójánál nem volt áram.

Mezőtúron, az Álomzug úton egy bálába csapott bele a villám. A jászberényi polgármesteri hivatal udvarán lévő fenyőfa rádőlt az épületre. Jászladányban az esőzés miatt egy ház lakhatatlanná vált, három lakójának elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Szombathely kapta az első adagot még kedden, dió nagyságú jeget, orkánerejű szelet hozott a szupercella Fotó: Bonyhádi Zoltán / Nyugat.hu


A Somogy megyei tűzoltókat hatvannyolc műszaki mentéshez riasztották. Kapolynál, továbbá Barcs és Babócsa között a vasúti sínekre dőlt fa okozott fennakadást. A személyvonatok útját több fa akadályozta.

Miklósiban a patak elöntötte a kempinget.

Csongrád megyében a tűzoltók negyvenkilenc esetben vonultak ki Eközben hálózati meghibásodások miatt kilenc településen szűnt meg, illetve akadozott a villamosenergia-ellátás.

Heves megyében tizennégyszer riasztották a tűzoltókat. A 25-ös úton, Mátrafüred-Sástón, Gyöngyösön, Szarvaskőnél, valamint Egerbakta és Bátor között fák zuhantak az útra. Tarnamérán és Pálosvörösmarton egy ház tetejére, Gyöngyösön pedig garázsra dőlt nagy méretű fa.

Egerben, az Íj úton homokzsákokkal védték a víztől ingatlanokat.

Tolna megyében a tűzoltók, mintegy száz műszaki mentést hajtottak végre, főként Dombóváron, Kocsolán, Nagykónyiban, Tamásiban, Szekszárdon, Decsen, Bátaszéken, Alsónánán és Bonyhádon.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fa dőlt a 4911-es útra Nyírbátor és Nagykálló között, valamint Tiszavasváriban.

A nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban leszakadt egy nagy méretű cégtábla.