Vihar: még sok helyen dolgoznak a tűzoltók, áram se mindenütt van

Vágólapra másolva!
Az ország több mint ezer helyszínén volt szükség a tűzoltók munkájára a vihar miatt - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Késő délután még mintegy száznyolcvan helyszínen dolgoznak a tűzoltók a szerda esti vihar okozta károk felszámolásán.
Vágólapra másolva!

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en elmondta, hogy az elmúlt 24 órában olyan sok segélykérő hívás érkezett, hogy több megyei igazgatóság műveletirányító központját meg kellett erősíteni.

Ugyanakkor több városban, például Siófokon és Szombathelyen a "beavatkozó állományt" is megerősítették.

Általában a viharos erejű szél és a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát. A leszakadt faágak, kidőlt fák sok helyen akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. Az esővíz pincéket öntött el, és villámcsapások is gondot jelentettek.

Hat megyében még csütörtökre is maradt munka

A csütörtök késő délutáni órákban főként Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém megyében dolgoztak a tűzoltók.

A a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeket kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz és vezetékekhez, megrongálódott tetőszerkezetekhez, illetve vízzel elöntött pincehelyiségekhez riasztották.

Az OKF korábbi tájékoztatása szerint a szerda késő délután kezdődött viharok miatt csütörtök reggelig több mint 400 esethez hívták a tűzoltókat.

Az EDF Démász ugyancsak csütörtök késő délutáni közleményében azt írta: Kecskeméten és környékén már majdnem minden ügyfelüknél újra működik az áramszolgáltatás, azonban Baján és térségében a többszörös hibák miatt a teljes helyreállítás még több órán át tart, munkatársaik késő este is dolgoznak.

Mint írták, a cég szolgáltatási területén csütörtökre virradóra a vihar több mint ötven, elsősorban Bács-Kiskun megyei településen okozott fennakadást a villamosenergia-ellátásban. Bács-Kiskun megyében Baja és Kecskemét térségében a hajnali óráktól sok ügyfélnél szünetelt az áramszolgáltatás.