Sukoró-per: októberben másodfokon

Sukoró, King’s City
Velence, 2009. április 14. Beépítetlen terület Velence és Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén. A tervek szerint ezen a területen épül fel az Európa legnagyobb üdülőjének szánt, King City nevű, háromezer-ötszáz vendég befogadására alkalmas szálloda és szórakoztató komplexum. Természetvédők a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak az óriás beruházás miatt. Az Élőlánc Magyarországért elnevezésű civil szervezet úgy látja, hogy az új központ komoly kockázatot jelent a tó vízminőségére, sérti a hely természeti és történelmi értékeit és megváltoztatja a táj karakterét. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Október közepén másodfokon folytatódik a Szegedi Ítélőtáblán a Sukoró-per, amelyben első fokon hűtlen kezelésért letöltendő börtönre ítélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőit. A per lényegét érintő telekcserét időközben egy polgári per semmisnek mondta ki, ráadásul a másik fél is elállt tőle, így végül kár nem érte az államot, de az ügyészség szerint érhette volna.
Vágólapra másolva!

Október 14-én kezdődik másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán a Sukoró-ügyként ismertté vált büntetőper, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezetői és a Gyurcsány-kormány egykori szakállamtitkára áll bíróság elé egy vitatott telekcsere miatt. A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő meggyanúsításáig is eljutott ügyben a vádlottak közül többeket első fokon letöltendő börtönre ítéltek - ők koncepciós eljárásról beszélnek.

Újra bíróság elé állnak

Ősszel tehát újra bíróság elé áll Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd, akiket a Sukoró-ügyként ismert perben egy telekcsere ügylet miatt vádol különböző bűncselekményekkel az ügyészség.

Itt, Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén történt a telekcsere Forrás: MTI/Beliczay László

A Szolnoki Törvényszék tavaly ősszel különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt

4 év börtönre ítélte Tátrai Miklóst, bűnsegédként Császy Zsolt 3 év 6 hónap börtönt kapott,

V. Bálintot pénzbüntetésre ítélték közokirat-hamisítás miatt. Markó Andreát és F. Zsoltot felmentették. A többi vádlott védői is felmentésért fellebbeztek, míg az ügyészség a felmentéseknél új eljárást, Tátraira és Császyra pedig súlyosabb ítéletet kért.

Kár érte volna az államot

Az ügyészségi vádirat szerint a vádlottak az alkalmazandó jogszabályokat kreatív módon értelmezték, hogy a telekcserét végrehajthassák, pedig szerinte tudták, hogy "törekvésük jogellenes". A vádlottak az eljárásban mindvégig tagadták a vádakat; Tátrai, Császy és Markó koncepciós eljárást emlegetett.

Császy Zsolt könyvet is írt az előzetesben töltött időről Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügy előzménye, hogy az állam képviseletében eljáró MNV 2008 nyarán kötött - a tervezett King's City kaszinóvároshoz kötődő – telekcsere-szerződést a befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. Az ügyészség 2009 áprilisában indított nyomozást.

A Fővárosi Ítélőtábla 2011 júniusában egy polgári jogi perben jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést,

azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani büntetőper vádirata szerint a beruházással összefüggő telekcsere teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

A telekcserével kezdődött

A mostani büntetőperben azért csak kísérleti fázisban szerepel a vádiratban a hűtlen kezelés vádja, mert a telekcsere végül nem valósult meg. Joav Blum 2008-ban cserélte el pilisi és albertirsai gyümölcsöseit - több százmilliós ráfizetés mellett - az állam sukorói területeire.

Sukoró, a King's City kaszinóberuházás tervezett helyszíne a Velencei tónál Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A mostani büntetőper előzménye pedig - és a vádlottakkal szembeni hűtlen kezelés kísérletének indoka - a telekcserével kapcsolatos, 2012-ben lezárt polgári per. Abban előbb az első-, majd a másodfokú bíróság, végül pedig - felülvizsgálati eljárásban - a Kúria is megállapította, hogy semmis a telekcsere, amelytől amúgy Blum el is állt időközben.

Gyurcsányt is gyanúsították

A kaszinóprojekttel összefüggésben hivatali visszaélés miatt korábban

gyanúsítottként hallgatták ki Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is, ám ő végül nem lett vádlott, csak tanú, mert az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat.

Arra a vélelmezésre építettek, hogy a befektetőkkel beszélgetve a miniszterelnök "részéről a beruházás támogatása az utasítás jellegét mutatta".

Gyurcsány Ferenc tanúvallomása a Sukoró-perben a Szolnoki Törvényszéken 2013 nyarán Forrás: MTI/Mészáros János

Nem kellett kártérítést fizetni

Mint arról az Origo beszámolt, 1 973 637 446 forintot fizetett ki a kormány annak a két ügyvédi irodának, amely a 2014 őszén zárult washingtoni Sukoró-perben sikerrel képviselte az államot. A nemzetközi beruházási viták rendezésére szakosodott, a Világbank mellett működő választott bíróság az állam javára döntött, amikor

elutasította az izraeli befektetők keresetét és 100 milliárd forintos kártérítési igényét.

A befektetők képviseletében a ciprusi bejegyzésű Vigotop Ltd. még 2011 nyarán fordult a bírósághoz a "King's City-projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita" miatt.

Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus elnökeként Budapesten Orbán Viktorral 2013-ban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Washingtonban perre ment befektetők olyan nagy nevek, mint például a magyar felmenőkkel rendelkező Ronald S. Lauder, az Estée Lauder kozmetikai világcég alapítójának fia - ő bécsi amerikai nagykövet is volt, továbbá Budapesten iskolát alapított. Perelt a Lauder jobbkezének számító másik befektető, Fred H. Langhammer, továbbá Itzhak Fisher üzletember is.