LMP: Legalább 250 millió forint ment el kamu tanulmányokra

Hadházy Ákos beszél Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2014. március 15. Hadházy Ákos önkormányzati képviselő beszél a Lehet Más a Politika (LMP) ünnepi megemlékezésén Budapesten, a Pilvax bisztóban 2014. március 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Egy 9,5 milliárd forintos egészségügyi fejlesztési program forrásfelhasználását vitatja az LMP antikorrupciós szakszóvivője. Hadházy Ákos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: kikéri a projekt részletes költségvetését, de annak egy már ismert elemével kapcsolatban feljelentést is tesz.
Vágólapra másolva!

A politikus kifejtette: a tavaly és tavalyelőtt megvalósított uniós programot az egészségügyi ellátórendszer szervezeti hatékonyságának fejlesztésére, valamint a területi együttműködések kialakítására írták ki.

Hadházy Ákos Forrás: MTI/Soós Lajos

Hadházy Ákos azt mondta: a forrásfelhasználás nagy része egyáltalán nem ismert, a csekély átláthatóssággal bíró programból azonban az látható, hogy

mintegy 250 millió forint ment "kamu tanulmányokra", drága képzésekre,

vagy olyan program-fejlesztésre, amely már az állam rendelkezésére áll.

Példaként ismertette, hogy az Állam Egészségügyi Ellátó Központ által, egyetemek bevonásával megvalósított projekt során szabálytalan közbeszerzéssel fizettek ki több mint 23 millió forintot nyilvánosság biztosítására, amelynek keretében

egy reklámspothoz napi 400 ezer forintért kértek fel állatszereplőket az idomárukkal.

Hadházy Ákos úgy ítélte meg: az alapvető hiányosságokkal, gyakran higiéniailag sem megfelelően működő egészségügyben inkább "néhány tízezer oldalnyi tanulmányra" fordították a forrásokat.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Origo kérdéseire válaszolva azt írta, hogy a projektet szabályosan, a beadott projektjavaslatnak megfelelően valósította meg.

"A mai napig nem indult szabálytalansági eljárás a projekt egyetlen eleme esetében sem, amely tényt a záró helyszíni ellenőrzés során tett vizsgálat is megállapította. A projekt nyilvánosság biztosításával kapcsolatos szerződés egy, a projekt keretében kötelezően ellátandó feladatra irányult. A közbeszerzés kiírásakor Ajánlatkérő a legszélesebb körű szolgáltatási palettát versenyeztette meg, amelyből a céljainak legmegfelelőbb szolgáltatásokat rendelte meg később" - írták.

Az ÁEEK szerint Hadházy Ákos valótlanul állítja, hogy élőállat és idomár, felnőtt vagy gyerek szereplő szolgáltatásokat rendeltek. Az említett szolgáltatások mellett speciális optikát, térhangosítást, aggregátort és kellékanyagokat sem vett igénybe.

"Az ÁEEK a szerződés keretében a nyilvánosság biztosításához közvetlenül szükséges szolgáltatásokat rendelte meg" - tették hozzá.