Szupercella tombolt Szombathelyen

Vágólapra másolva!
Diónyi jég esett, viharos szél pusztított Szombathelyen kedd este, úgynevezett szupercella alakult ki. Felhőszakadás, villámlás, derékba tört fák, elöntött pincék, megrongált tetők - apokaliptikus állapotokat okozott az ítéletidő a városban. Szerdára tíz megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt a meteorológiai szolgálat. Napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, késő délutánra a Dunántúlon, majd a középső megyékben is heves zivatarok, erős szél, jégeső várható.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a hőség miatt Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet még szerdán is tartósan 27 Celsius-fok között alakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26–34 fok között várható, de az Alpokalján ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön melegebb is lehet. Késő estére a zivatarok által érintett területeken 18–23, másutt 24–30 fokig csökken a hőmérséklet.

Az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Mint írták: napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt „zivatar- és csapadéktevékenység”. Heves zivatarok is kialakulhatnak,

90 kilométer/óra feletti széllökésekkel, kétcentisnél nagyobb jéggel.

Több helyen valószínű felhőszakadás is, az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 milliméternél több csapadék is lezúdulhat.

Heves zivatarokra és hőségre is figyelmeztet az OMSZ Forrás: met.hu

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt egyaránt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapest és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombathelyen a vihar miatt a helyi katasztrófavédelmi erőket meg kellett erősíteni kedd este –közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Szombathelyen a vihar miatt a helyi katasztrófavédelmi erőket meg kellett erősíteni kedd este. Fotó: Bonyhádi Zoltán / Nyugat.hu

Hajdu Márton elmondta: az országot nyugat felől érintő zivatarok miatt Szombathelyről folyamatosan érkeztek a hívások, rövid idő alatt 64 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Emiatt a műveletirányítás és a kivonuló erők létszámát is növelni kellett.

Így tombolt Szombathelyen a szupercella:

A viharos széllel, jégesővel és felhőszakadással kísért zivatarok néhol a közlekedést is akadályozták. Senki sem sérült meg, de a vihar tetőket tépett le, fákat tört el, a lezúduló víz épületeket öntött el.