Megszólalt a városligeti biztonsági emberek vezetője

Városliget, Liget Projekt, tiltakozás, Ligetvédők, biztonsági szolgálat, Hongexpo telek
ligetvédők liget projekt bontás
Vágólapra másolva!
Valótlannak nevezte azokat az állításokat Tóth Csaba, a Városligetben zajló építkezések őrzésére megbízott biztonsági cég vezetője, miszerint szándékosan vertek volna tüntetőket. Azt is tagadta, hogy komoly politikai kapcsolatai lennének a Fidesszel, mivel az MSZP kormányzása alatt is részt vettek focimeccsek biztosításában. Korábban több újság is arról írt, hogy a Tóth vezette szolgálat emberei direkt vertek meg embereket. 
Vágólapra másolva!

Semmi közöm sincs a választási irodánál februárban történtekhez és a Fradi Security Kft.-hez - ezt mondta az Origónak Tóth Csaba, aki a Közlekedési Múzeumnál és a Hungexpo épületeinél vezette a biztonsági szolgálatokat. Arról is beszélt, hogy semmi köze nincsen a Fideszhez, mivel többek között az MSZP nyolcéves kormányzása alatt is részt vett a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseinek a biztosításában.

Dulakodás is volt Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Késsel hadonászott Gulyás?

A biztonsági szolgálat vezetője a Hungexpo épületénél történtekről azt mondta, hogy a "magukat békésnek nevező" demonstrálók kövekkel dobálták a védett területet. Gulyás Mártonról azt mondta, hogy

egy 5 centiméter hosszúságú bicskával hadonászott,

többször felszólította, hogy ezt hagyja abba és várja meg a rendőröket. Többen azt állították, hogy Tóth Csaba a rendőröket is utasította. "Nem utasítottam a helyszínen lévő alezredest, de a szóhasználatért elnézést kérek tőle, de abban a helyzetben, amikor támadtak minket ezt meg lehet érteni" - mondta Tóth Csaba. Egyébként arra kérte a rendőrséget, hogy, mivel a tüntetés elveszítette békés jellegét, ezért oszlassák föl a rendezvényt.

Multifunkcionális harapófogó

Gulyás Mártont is megkerestük, hogy reagáljon arra, amit Tóth Csaba mondott. Ő azt mondta az Origónak, hogy egy multifunkcionális harapófogó volt nála, amiben van egy kisebb vágórész is. Ezt használta arra, hogy a ponyvát levágja, de amikor ezt megtette, akkor senki sem volt a közelben, így senkinek a testi épségét sem veszélyeztette. Ahogy fogalmazott:

Arról is beszélt, hogy akkor törték el az ujját, amikor már nem volt a kezében ez a harapófogó. Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést súlyos testi sértés miatt.

A biztonsági szolgálat vezetője, Tóth Csaba Forrás: Adrián Zoltán - Origo

Tóth Csaba azt mondja, hogy szándékosan biztosan nem ütöttek meg a kollégái senkit sem, mivel erre egyébként sincsen jogosítványuk. Nekik csak arra volt jogalapjuk, hogy az általuk védett területen biztosítsák a rendet, és rendbontás esetén értesítsék a rendőrséget. A támadásokkal kapcsolatban egyébként jelenleg is elemzik a tulajdonukban lévő felvételeket, és ezt követően megteszik majd a megfelelő lépéseket. Ha az elmúlt napok demonstrációi békések voltak, akkor

hogyan lehet az, hogy a munkatársaim megsérültek?

– kérdezi Tóth Csaba.

63 emberrel szemben intézkedtek

Mint arról korábban beszámoltunk, július 6-án reggel elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását. Számos tiltakozó ellenszegült, a rendőrök délutánig hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek, közülük tizenkettőt előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés miatt. Este

több százan vettek részt a Ligetvédők demonstrációján.

Várhatóan feljelentések is lesznek a HUNGEXPO épülete előtt történtek miatt Forrás: Adrian Zoltan - Origo

Több tüntető pedig arról beszélt, hogy a biztonságiak lökdösdék és meg is ütötték őket. A biztonságiak vezetője szerint az biztos, hogy szándékosan ilyet nem tettek és erre joguk sem lenne.