Quaestor-károsultak tüntettek Tarsoly Csaba perén

Quaestor-ügy - első tárgyalási nap, Bírósági tárgyalás T. Csaba István és 10 társának büntetőpere jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.Tüntetők a Fővárosi Törvényszék épülete előtt,
Tüntetők a Fővárosi Törvényszék épülete előtt. A Bírósági tárgyalás előtt. T. Csaba István és 10 társának büntetőpere jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt
Vágólapra másolva!
Quaestor-károsultak tüntettek a Fővárosi Törvényszék épülete előtt, ahol a bíróság ma kezdi tárgyalni a Quaestor-csoportot vezető Tarsoly Csaba és társainak büntetőperét. A fiktív kötvénykibocsátásokkal operáló cég bedőlése magával rántotta több tízezer ember, továbbá önkormányzatok, állami és magáncégek, sőt az agrártárca megtakarításainak egy részét is. Tarsoly akár 25 év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Ügyész: Tarsoly nem tűrt ellentmondást

Az ügyész szerint Tarsoly Csaba az általa létrehozott és irányított bűnszervezet határozott fellépésű, ellentmondást nem tűrő vezetője volt, aki a cégcsoport valamennyi cégének vagyonát saját vagyonának tartotta és a legnagyobb természetességgel akként is kezelte.

Tarsoly Csaba az ellene és társai ellen folyó büntetőperen a Fővárosi Törvényszéken Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Questor-ügy keddi, első tárgyalásán a vádhatóság képviselője a vádirat ismertetését kezdte el, ez várhatóan csütörtökig eltart.

A tárgyalás szünetében néhányan a hallgatóság soraiból az elsőrendű vádlott Tarsoly Csabának, a cégcsoport vezetőjének azt kiabálták: "szégyelld magad!"

10:41: Rövid szünet után a 2500 oldalas vádirat ismertetése kezdődött - ezzel az optimista becslések szerint a hátralévő két és fél tárgyalási napon, csütörtök délutánig végeznek.

10:29 - A per kezdete óta második alkalommal kellett a bírónőnek az emeleti karzatról - biztonsági okokból - a biztonsági személyzettel levezettetni valakit.

Tarsoly Csaba panasza

10:25 - Tarsoly Csaba elsőrendű vádlott kért szót, és arról panaszkodott, hogy

nem tudott érdemben felkészülni a tárgyalásra,

mondván: az előzetes letartóztatásban, a bv-intézetben egy számítógép van 70-80 emberre, és azon egy 13 éves operációs rendszer futott, mintegy 30 gigabyte szabad tárhellyel - ezen kellett volna végignéznie és megismernie az ennek a mennyiségnek a mintegy 150 szeresét kitevő 5 terabyte adatot. Kitért arra is, hogy az előzetesben is

igyekezett a vagyonvesztést megakadályozni,

de informatikai korlátok miatt ez is nehézségekbe ütközött.

10:14 - Az egyik Quaestor-károsult, a hallgatóság soraiban ülő idősebb férfi hirtelen felállt és kiabálni kezdett: "A vádlottaknak minden joga megvan, de hol vannak a sértettek jogai?" A bírónő biztosította, hogy megérti a felháborodását, de egyúttal csendre intette.

10:12 - Éppen a hatalmas, nehezen kezelhető elektronikus adathalmaz miatt Papp Gábor, Tarsoly Csaba védője felvetette:

az ügyészség által csatolt 2,5 millió pdf-fájlnak csak az egyenkénti kinyitása és elolvasása a szakértők szerint 5 hónapot vesz igénybe, még akkor is, ha minderre oldalanként csupán egyetlen másodpercet számolnak,

ami alatt képtelenség egy oldalt elolvasni és értelmezni, mert ehhez legalább egy perc kell, így viszont az 5 hónap már 60-szor ennyire, vagyis 25 évre nyúlik. A védő szerint ez teszi egyértelművé, hogy az ügyészség olyan iratokat adott be a vád részeként, amit képtelenség, hogy saját maga elolvasott. Ez pedig aggályossá teszi szerinte a tárgyalás megkezdését, a vádirat ismertetését.

10:05 - A már említett 5 terabyte mennyiségű adathalmazt a perre való felkészülés érdekében átmásolták a vádlottak illetve védőik részére - annyi adat ez, hogy egyetlen másolat készítése három napig tartott.

Quaestor-ügy - első tárgyalási nap Fotó: Szabó Gábor - Origo

9:59 - A törvényszék csak azokkal a sértettekkel tud ennek a büntetőügynek a keretein belül foglalkozni, akik 50 millió forint feletti kárt szenvedtek, hiszen valahol meg kellett húzni a határt - hangzott el.

9:46 - A bíróság az ügyészség által bizonyítékként átadott jelentős mennyiségű - öt terabyte - elektronikus adat és bűnjel vizsgálatára három igazságügyi informatikai szakértőt kért fel. A feladat nagyságát érzékelteti, hogy csak elektronikus levélből 60 ezret csatoltak bizonyítékként.

9:34 - Mintegy 46 milliárdos, több száz vádlottat érintő, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és csalás - ezek a fő vádpontok a bírónő ismertetése szerint. Kitért a Fővárosi Törvényszék és a vádiratot összeállító Fővárosi Főügyészség szakmai vitájára is, melynek lényege az volt, hogy a vádhatóságot a vádirat kiegészítésére, hiánypótlásra szólították fel, ami meg is történt.

Kikockázva - Nem járultak hozzá felismerhető kép közléséhez Fotó: Szabó Gábor - Origo

9:26 - Egyenként nyilatkoztatták mind a 11 vádlottat arról, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Mind a 11-en nemmel feleltek.

9:23 - Mintegy 750 sértettet idéztek be a mai első tárgyalásra, de közülük csak pár tucatnyian jelentek meg.

9:17 - Megkezdődött a tárgyalás, a bírónő leveteti a bilincset Tarsoly Csabáról és harmadrendű vádlott-társáról. A hőség miatt ventillátorokat állítottak be, és az ügyvédeknek illetve ügyészeknek megengedték, hogy levegyék a talárjukat. A hallgatóság soraiban sok Quaestor-károsult foglal helyet fekete egyenpólóban. A bírónő figyelmeztet a rendre és közli, hogy akár 200 ezer forintos rendbírságot is kiszabhat.

9:02 - Kámzsás kommandósok gyűrűjében hozták be a tárgyalóterembe a fő vádlott Tarsoly Csabát, aki nagyon le van fogyva az utolsó ismert fotóihoz képest.

DK: A kormányban ülnek a felelősök

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke azt állítja, hogy a Quaestor-ügy igazi felelősei nem a vádlottak padján, hanem a kormányban ülnek. Varju László szerint ugyanis a botrány nem történhetett volna meg Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Matolcsy György jegybankelnök közreműködése nélkül. Ezért szerinte előbb vagy utóbb az ügy kormányzati szereplőit is felelősségre kell vonni, és ha Polt Péter most megvédi az érintetteket, akkor a következő kormány feladata lesz a felelősségrevonás, amikor a legfőbb ügyész "is a vádlottak padján ül" majd.
Varju szavira reagált a Fidesz-frakció is. Azt írták: "Brókercsalások azért történhettek több mint egy évtizeden át Magyarországon, mert Gyurcsány és a szocialisták hagyták ezt."

MNB: Ez hazugságkampány

Az MSZP kormányzati ciklusaiban zavartalanul zajló bróker-visszaéléseket a jegybank tárta fel, így az eset kapcsán leginkább a szocialistáknak van takargatnivalója - állapította meg Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Az MNB állítja: ők tárták fel a bróker-visszaéléseket Fotó: Bielik István - Origo

Mint mondta, az MNB visszautasítja az MSZP állításait, amellyel a párt - saját felelősségének elkenésére - a brókerügyek kapcsán megpróbál összemosni egy, az elmúlt 15-20 évben büntetlenül zajló visszaélés-sorozatot azzal, hogy a jegybank feltárta és megakadályozta a jogsértéseket.

Előzőleg

az MSZP azt állította: az MNB-nek felügyeleti szervként megkerülhetetlen a felelőssége az ügyben,

a kártalanításhoz pedig van pénze, csak akarata nincs. Szakács László frakcióvezető-helyettes azt javasolta, terjesszék ki a vádat és "kövessék a pénz útját".

Megszólalt az ügyben a Jobbik is. A párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel szerint

a Fidesz és az MSZP Quaestor-koalíciójának felelőssége a brókerbotrány.

Hozzátette: pártja már 2010 végén javasolta szigprúbban büntetni a "brókerbűnözőket", de javaslatukat a Fidesz és az MSZP lesöpörte.

Tuzson: halad az igazságszolgáltatás

Rekordgyorsasággal halad előre az igazságszolgáltatás a brókerbotrányban – reagált a per megindítására Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Jelezte, bíznak abban, hogy a csaló brókerek rács mögé is kerülnek. Kiemelte: a brókercsalásokat a polgári kormány leleplezte le, illetve ez a kabinet tett rendet a pénzügyi és brókerpiacon, míg a baloldal kormányzása alatt eltűrték és segítették az évtizedes pénzügyi korrupciót. Szerinte a szocialisták most is becsapják az embereket, hiszen kormányzásuk idején mindenféle értékelhető fedezet nélkül 17 milliárd forint hitellel "tömték ki" a Quaestort.

Tüntettek a bíróság előtt

Korábban írtuk: A Quaestor-per első tárgyalási napjának reggelére tiltakozó akciót szervezett a károsultak egy csoportja, akik a Fővárosi Törvényszék épülete előtt

demonstráltak az ellen, hogy az ügyészség csak az 50 millió feletti 232 károsultat emelte be név szerint a vádiratba.

Tiltakoztak továbbá amiatt is, hogy állításuk szerint 12 ezer károsult egy fillér kártalanítást sem kapott eddig.

Tüntetők a tárgyaláson Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hol a pénz?

A bíróság előtt tüntetők alkotmányos, törvényes és tisztességes kártalanítást követeltek, és közlésük szerint arra várnak választ: "Hol a pénz? Hol a 210 milliárd forintunk?" A demonstrálók 32 ezer károsult, és azok százezer családtagja nevében követeltek "igazságot". Mint mondták, "orbitális gaztett történt, nem hagyjuk, hogy még egyszer ez megtörténjen".

Azt is mondták, hogy ha a hazai törvényi keretek között nem kapnak igazságot, nem kapják vissza "teljes egészében" a saját pénzüket, akkor külföldi fórumokon folytatják "harcukat". A demonstrálók azt kiabálták, hogy "maffia" és azt emlegették, hogy befektetésüket nem hagyományos befektetési kockázat következményeként vesztették el, hanem "egyszerűen ellopták".

Pellengérre állítottak

A mintegy tucatnyi károsult tiltakozó a bíróság bejárata elé a földre az alábbi feliratot helyezte: "Quaestor-gate, nem hagyjuk!" A bejáratnál pedig az ügy főszereplőinek és közéleti szereplőknek életnagyságú papírmasé figuráit állították fel.

Így ott volt a rövid ideig a Quaestor vezetői posztját betöltő, vitatott szerepű Orgován Béla, a fő vádlott Tarsoly Csaba, a vádirat összeállítását felügyelő Ibolya Tibor főügyész, Matolcsy György jegybankelnök és Polt Péter legfőbb ügyész figurája is. Nyakukba a "Hol vannak a valódi felelősök?" táblát akasztották.

Kezdődik az évtized pere

Ma a vádirat ismertetésével kezdődik a Quaestor-ügy bírósági tárgyalása első fokon. Az ügy bonyolultsága, a sok vádlott és a terjedelmes vádirat miatt alighanem az első három, e hétre kitűzött tárgyalási nap nem is lesz elég a teljes, mintegy 2500 oldalas vádirat ismertetéséhez.

A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba rendőrautóban - akár 25 év börtönt is kaphat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügyészség 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba és társai terhére.

Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint.

132 ezer oldalt tesz ki a nyomozati anyag, amelynek része még 104 CD/DVD-lemez és egy öt terabyte kapacitású külső winchester is. Tarsoly - ha bűnösnek találják - akár 25 év börtönbüntetést is kaphat.

Tízezrek buktak vele

A 2015 márciusában kirobbant Quaestor-botrányban több mint 32 ezer magánszemély mellett önkormányzatokat, állami és magáncégeket, sőt a korábbi Földművelésügyi Minisztériumot is jelentős kár érte. A vádhatóság szerint

a brókercég bejegyzett 210 milliárd forintos kötvényállományából 150 milliárd fiktív lehetett

- ez az után derült ki, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. tavaly márciusban csődöt jelentett. Ezután függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét a jegybank.

Majdnem megszűnt az eljárás

Kis híján a most kezdődő büntetőeljárás el sem indult, mivel a Fővárosi Főügyészség vádiratát első körben tavasszal visszadobta a bíróság. Mint arról az Origo is beszámolt, az Ibolya Tibor főügyész által "világszínvonalú" nyomozásnak értékelt eljárás végén összeállított vádiratról a Fővárosi Törvényszék úgy ítélte meg: az a büntetőeljárásának megindítására alkalmatlan

Roham a Quaestor-fiók előtt - sokan hiába álltak sorba, nem jutottak a pénzükhöz Fotó: Polyák Attila - Origo

A bíróság ezért a vádirat május 31-i határidőre történő átdolgozását és kiegészítését rendelte el. Ennek a vádhatóság az utolsó pillanatban tett eleget - ha ez nem történt volna meg, a bíróság a törvény előírása miatt megszüntette volna az eljárást, és a mostani büntetőeljárás el sem indul. (Később persze lett volna módja a vádhatóságnak új eljárás indítására és ismételt vádemelésre.)