Orbánék rugalmasan hatástalanították a bombákat

Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. június 28. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2016. június 28-án. A brit EU-tagságról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy országa lépjen ki az Európai Unióból. (MTI/AP/Geoffroy Van der Hasselt)
Vágólapra másolva!
Megőrizte korábbi támogatottságát, és a belpolitikai kérdéseket is sikeresen menedzselte a Fidesz–KDNP a mögöttünk hagyott félévben. Nagyobb belső viták sem voltak a kormánypártok soraiban, és ezek nem is várhatók az október 2-i kvótanépszavazásig, mivel a következő hónapokban a kampány lesz a legfontosabb feladat. A pártokat értékelő sorozatunk első részében a Fidesz első félévét járjuk körül. 
Vágólapra másolva!

A tanártüntetések és az oktatás körüli kérdések okozták a legnagyobb feladatot a Fidesz–KDNP számára a mögöttünk hagyott félévben, de mindezek ellenére a kormánypártoknak az év eleji visszaesést leszámítva sikerült megőrizniük a tavalyi év második felében elért támogatottsági szintjüket. A Miskolcról indult oktatási demonstrációk azzal a céllal fordultak szembe a kabinettel, hogy alapvetően alakítsák át a 2010 után kialakított oktatási rendszert.

A tanártüntetéseket egyelőre kezelni tudta a Fidesz Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Visszavont boltzár

A mozgalom gyorsan bővítette a bázisát, és sikerült két nagyobb tüntetést is tartaniuk Budapesten. A kabinet gyors változtatásokra szánta el magát, így például átalakították a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, csökkentik majd a diákok terheit, valamint megszüntették a vegyes (állami és önkormányzati) fenntartású iskolákat. A demonstrációk civil jellegüket elvesztve áprilistól kifulladtak, és a legszűkebb baloldali szavazói magot kivéve

nem tud Pukli István és köre újabb szavazókat megszólítani.

A kormány számára a másik kritikus terület a vasárnapi boltzár körüli politikai vita volt. A februárban a Nemzeti Választási Irodánál történt botrányos jelenetek után a Kúria átengedte az MSZP népszavazási kérdését, így a kabinetnek lépnie kellett. Április 11-én a kormány úgy döntött, hogy visszavonja a vasárnapi boltzárt, így a szocialisták kezdeményezése okafogyottá vált. A kormány döntésének az egyik politikai hatása az lett, hogy azóta a Fidesz más párttal szemben minden időközi választást megnyert.

A kormány visszavonta a vasárnapi boltzárt, így nem lett ebből az MSZP-s kérdésből népszavazás Forrás: Marton Szilvia

A Fidesz egyébként új elnökséggel kezdte meg ezt a félévet, de sem a frakcióban, sem a pártban nem történt semmilyen személyi változás. Az uniós kötelező betelepítési kvótáról kezdeményezett februári népszavazás után a kormánypártban gyakorlatilag

megkezdődött a felkészülés a voksolásra.

Szinte biztos, hogy a következő hónapokban mindent ennek rendelnek alá, így a 2014 őszén-telén fellángolt belső viták sem fognak kiújulni.

Fordulat nélkül

Lánczi Tamás szerint a kormánypártok összességében sikeresen abszolválták az elmúlt félév kihívásait, hiszen mindamellett, hogy a vezető pártok népszerűsége általában félidőben van a mélyponton, a Fidesz–KDNP-pártszövetség immáron tíz éve vezeti a közvélemény-kutatásokat. Mind a kormánypártok, mind a kormány sikeresen hívták fel a figyelmet az illegális bevándorlás jelentőségére, az ügyben kiírt népszavazás pedig európai szinten is mérték-, illetve mintaadó lehet a jövőben – mondta a Századvég vezető elemzője.

Orbán Viktor és pártja tíz éve vezeti a közvélemény-kutatásokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fidesz szempontjából az elmúlt fél év jelentősebb változások nélkül zajlott. A belpolitikai erőviszonyok befagytak. A kormány és személyesen a kormányfő azonban nagymértékben növelni tudta nemzetközi tekintélyét és elismertségét.

Mintha minden labda nekik pattanna.

A bevándorlás kérdésében – ahogy ezt a Századvég nagy európai közvélemény-kutatása (project28) is mutatja – hatalmas fordulat volt, és ma többségben vannak azok, akik a magyar kormányfő álláspontjával értenek egyet – mondta Lánczi Tamás.

Jó helyzet

A migrációs válság kezelésével a Fidesz megnyilvánulásai egyfajta nemzetközi értelmezési keretet is nyertek, így a belpolitikai dimenzió mellett a kormánypártok az utóbbi időben kénytelenek voltak egy gyorsan és gyakorlatilag folyamatosan változó európai környezethez alkalmazkodni. Belpolitikai színtéren az oktatási szférában szervezett ellenzéki és a vasárnapi boltbezáráshoz kapcsolódó akciók okoztak fejtörést, de a kormány rugalmas politikai taktikával hatástalanította ezeket – mondta az elemző.

A migráció továbbra is meghatározó belpolitikai téma maradhat Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Lánczi Tamás szerint összességében a 2018-as választással kapcsolatos kilátások nem változtak az elmúlt időszakban, tehát a kormánypártok továbbra is jó helyzetből futnak rá a következő országgyűlési választásokra. A helyzet értékelésekor érdemes a kormánypártok egységes fellépése mellett

az ellenzékre jellemző széttöredezettségre is kitérni.

– tette hozzá az elemző. Mind a harmadik legerősebb ellenzéki erőnél, a szocialistáknál, mind a tavaly április óta jelentős, mintegy hat százalékot esett Jobbik esetében komoly törésvonalak kerültek felszínre a tisztújításokkal. Az ellenzéki pártokban tapasztalható belső feszültségek minden valószínűség szerint még komoly feladatokat tartogatnak a jövőre nézve – mondta Lánczi Tamás.