A dallasi merénylőt a katonaság változtathatta meg

Vágólapra másolva!
Micah Johnson édesanyja szerint a fiát a hadsereg változtatta meg, főleg az Afganisztánban teljesített szolgálat - mondta a Dallasban rendőröket gyilkoló, majd megölt férfi édesanyja a TheBlaze című internetes portálnak adott videointerjújában, amely hétfőn került nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Delphine Johnson elmondta, hogy Micah kisgyermekként rendőr akart lenni, de a hat évig tartó tartalékos szolgálat és az afganisztáni misszió teljesen kifordította őt önmagából.

- fogalmazott Delphine Johnson. Hozzátette: az is lehet, hogy a hadsereg nem felelt meg fia elvárásainak, annak a képnek, amelyet önmagában kialakított róla. Megszólalt a TheBlaze videójában az orvlövész édesapja, James Johnson is. Könnyekkel küszködve, láthatóan nagyon rossz idegállapotban, szinte dadogva mondta: soha nem gondolta volna, hogy a fia ilyesmit követ el.

- tette hozzá.

Csak fekete túsztárgyalóval akart alkudozni

A 25 éves afroamerikai Micah Johnson - akit az afganisztáni szolgálatból hazaküldtek, mert egyik női katonatársát szexuálisan zaklatta - csütörtökön este a hatósági túlkapások ellen rendezett békés tüntetést biztosító rendőröket gyilkolt. Öten meghaltak, hatan súlyos sérülésekkel még mindig kórházban fekszenek. A rendőrség végül robotra szerelt bombával likvidálta őt. De előtte, miközben két órán keresztül tárgyalt a rendőrség képviselőjével, a lövöldözés közben állandóan nevetgélt, énekelt s azt kérdezgette, hogy hány rendőrt ölt már meg.

A rendőrség közlése szerint már akkor elmondta a túsztárgyalónak: csakis fehér rendőröket akart meggyilkolni, hogy "megbüntesse" őket a feketék elleni túlkapásokért. David Brown dallasi rendőrfőnök már szombaton elmondta, hogy az orvlövész csakis fekete túsztárgyalóval volt hajlandó alkudozásokba bocsátkozni, bár Brown arról nem szólt, hogy a rendőrség teljesítette-e a kérést. A The Blaze-nek adott videóinterjújában az édesapa, James Johnson mindezt igen különösnek találta, mert - mint mondta - a fia soha nem hozakodott elő ilyesmivel, a mostohaanyja is fehér asszony.

További merényleteket tervezhetett

A rendőrség a merénylő lakását átkutatva arra a meggyőződésre jutott, hogy Micah Johnson további merényleteket akart elkövetni. A Dallas egyik elővárosában lévő lakásban ugyanis

bombák készítésére alkalmas anyagokat, nagyon sok kézifegyvert, köztük félautomata kézifegyvereket is találtak.

David Brown, a dallasi rendőrség vezetője hétfőn is sajtótájékoztatót tartott, s ezen közölte, hogy a rendőrség jelenleg Micah Johnson számítógépét és mobiltelefonjait vizsgálja. Ki akarja ugyanis deríteni, voltak-e a férfinak cinkostársai, vagy segített-e neki valaki a merénylet előkészítésében. Azt már feltérképezték, hogy Johnson nagyon aktív volt különböző internetes közösségi portálokon, és számos, magát fekete polgárjogi harcosnak nevező csoportnak jelezte rokonszenvét. A megkeresett csoportok azt mondták a rendőrségnek, hogy nem volt kapcsolatuk Johnsonnal, még csak nem is ismerték őt.