Vágólapra másolva!
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pethő Zsolt Balázs Béla-díjas zeneszerző. Mirr-murr, a kandúr, Pom-pom meséi vagy a Nagy ho-ho-ho horgász – generációk nőttek fel a rajzfilmeken, amikhez ő komponált zenét.
Vágólapra másolva!

Vasárnap elhunyt Pethő Zsolt zeneszerző, halálának hírét családja jelentette be. A művész 1952 és 1960 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban tanult karvezetést és zeneszerzést.

1960–1962 között a Magyar Rádió zenei munkatársa volt. A Pannónia Filmstúdió zenei referenseként 1962-től 1996-ig hazai és külföldi filmek zenefelvételeit, szinkronmunkálatait irányította, de hanglemezek zenei rendezője is volt, többek között Dargay Attilával, Foky Ottóval, Nepp Józseffel és Jankovics Marcell-lel dolgozott.

Generációk nőttek fel a zenéjén

1961-től több száz filmhez és bábjátékokhoz ír dalokat, kórusműveket és zenedarabokat.

Neki köszönhető sok közismert rajzfilm zenéje, például a Gusztáv-sorozat, A nagy ho-ho-ho horgász, a Vízipók-csodapók, a Pom-pom meséi, a Mirr-murr, a kandúr, a Frakk, a macskák réme, a Vili, a veréb és Az erdő kapitánya is.

Munkásságát 1991-ben Pannónia-díjjal, 2005-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2013-ban pedig Balázs Béla-díjjal ismerték el.