A nyár hamarosan szabadságra megy

nap napsütés nyár meleg időjárás baba kisbaba napszemüveg
Vágólapra másolva!
A július 11-ei hét elején fokozódik a hőség, de a hét közepén egy hidegfront nyomán szelesre, csapadékosra fordul az időjárás. A hét végén már 20 Celsius-fok körüli maximumokra kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

Július 11-e, hétfő hajnaltól fokozatosan megélénkül, napközben a Fertő tó környékén meg is erősödik a szél. Ezzel együtt folytatódik a napos idő, de késő délután az északnyugati határvidékre besodródhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Másutt nem várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14–20, a legmagasabb hőmérséklet hétfőn 31–35 fok között várható.

A hőség veszélye miatt hétfőre a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére

elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Emellett az erős UV-B sugárzásra is felhívták a figyelmet.

Kedden szeles, de meleg idő lesz

Kedden is túlnyomóan napos idő várható, az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Emellett élénk, helyenként erős lesz a szél, és a Dunántúlon délután, este néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban is 16–23 fok várható.

A nappali maximumok 35 fok körül alakulnak.

Szerdán egy időre búcsúzik a nyár

Hosszabb-rövidebb időre szerdán is kisüthet a nap, de

már egyre több helyen várható zápor, zivatar,

és nagy területen megerősödik a szél is. A minimum-hőmérséklet 18–24 fok között valószínű. Napközben nyugaton 22–25, a Duna mentén 27–33, délkeleten 33–35 fokig melegszik a levegő.

Szerdán a nyár elmegy szabadságra Forrás: Getty Images/Monkey Business/Monkey Business Images Ltd

Csütörtökön viharos lesz az idő

Csütörtökön is többfelé lehet eső, zápor, zivatar. Emellett

nagy területen erőssé, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet 14–22, a legmagasabb hőmérséklet 20–30 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Pénteken hideg lesz

Hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett pénteken is lehet még elszórtan kisebb zápor, és nagy területen megerősödik a szél is. A minimum,hőmérséklet 12–17,

a maximum-hőmérséklet 20–25 fok között alakul.

Szombaton ősziesre fordul

Szombaton is erős lesz a szél, többfelé valószínű eső, zápor, keleten helyenként zivatar is lehet. Kevés napsütés várható. A leghidegebb órákban 11–17 fok lehet.

Napközben 21–22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap sem a strand lesz a legjobb választás

Vasárnap is jobbára felhős idő ígérkezik, rövidebb-hosszabb napos időszakokkal. Jellemzően erős lesz a szél, és a Nyugat-Dunántúlt leszámítva

többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar.

A minimum-hőmérséklet 11–16 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 20–26 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.