A parlamentnek kell döntenie a bérplafon-népszavazásról

Kész Zoltán lopásgátló népszavazás
dav
Vágólapra másolva!
A parlamentnek döntenie kell arról, hogy kiírja-e a népszavazást az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról. A Nemzeti Választási Iroda megállapította, hogy Kész Zoltán legalább 100 ezer érvényes aláírást adott le a kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

Befejezte a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a képviselő több mint százezer érvényes aláírást nyújtott be, jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Választási Bizottság ülésén.

Mivel Kész Zoltán nem adott le 200 ezer érvényes aláírást,

a parlamentnek nem kötelező kiírnia a népszavazást, de döntenie kell a referendumról.

A képviselők lelkiismeretére apellált

Kész Zoltán az aláírások beadásakor (190 ezer aláírást adott le) a parlamenti többséget adó kormánypárti politikusok lelkiismeretére apellált, azt mondta,

Kész Zoltán a 190 ezer leadott aláírást nem tartotta kudarcnak, mert mint mondta, a 2008-as referendum óta nem volt olyan kezdeményezés, amiben ennyi támogató aláírás összegyűlt volna.

Szavazzon!

Ön szerint ki fogja írni a parlament a bérplafon-népszavazást?

Egyetért-e Ön?

Az NVB január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó népszavazási kérdést, amely úgy szól, hogy "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott

Szavazzon!

Ön szerint legyen kétmillió forintos bérplafon az állami cégeknél?

Kerestek 100 ezer érvényes szignót

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetették a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatta azt, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Pálffy Ilona elmondta: Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, ebből 15 548-at ellenőriztek. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amely esetben az országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást -

az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy biztosan van százezer érvényes ajánlás.

Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, akkor az országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Van 100 ezer érvényes aláírás, a parlamentnek döntenie kell Forrás: Origo

Patyi András tájékoztatja Kövér Lászlót

Az NVI elnöke elmondta: az ellenőrzött íveken 125 933 aláírást ellenőriztek, ebből 106 275 érvényes aláírást találtak, 19 658 érvénytelen volt.

Az érvénytelenség 4601 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 2652 esetben hiányosan töltötte ki az adatait, 11 350 esetben a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható. Emellett 942 esetben az érintettnek nem volt választójoga az aláíráskor.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén a tájékoztatás alapján megállapította, hogy a benyújtott érvényes aláírások száma elérte a százezret, de kétszázezer alatt marad. A határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon az NVB elnöke, Patyi András tájékoztatja az ellenőrzés eredményéről az országgyűlés elnökét.