Elfogadták Vizoviczki negyedmilliárdos óvadékát

Vizoviczki-ügy - Elkezdődött a költségvetési csalás vádja miatti büntetőper
Vizoviczki-ügy - Elkezdődött a költségvetési csalás vádja miatti büntetőper
Vágólapra másolva!
Első fokon elfogadták Vizoviczki László óvadékajánlatát: a csalással és vesztegetéssel vádolt nagyválalkozó rekordösszeget, 250 millió forintot fizetne, hogy enyhítsék őrizetét.
Vágólapra másolva!

Nem jogerősen elfogadta a Fővárosi Törvényszék Vizoviczki László óvadékkérelmét: a fővárosi éjszakai élet egykori uraként ismert, vesztegetéssel és költségvetési csalással is vádolt nagyvállalkozó

250 millió forintot fizetne azért, hogy kikerüljön az előzetes letartóztatásból.

250 milliós óvadékot tenne le a képen arcát eltakaró Vizoviczki László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennyit még senki sem adott

Az elsőfokú döntéséről Póta Péter törvényszéki szóvivő számolt be csütörtökön: elmondta, a testület egyidejűleg elrendelte, hogy Vizoviczki házi őrizetbe kerüljön, és hogy elektronikos nyomkövetőt is viseljen. A szóvivő szerint

ez volt eddig a legnagyobb óvadék a Fővárosi Törvényszéken

- a korábbi, 60 milliós rekordot az Index szerint egy adócsalással vádolt német állampolgár fizette be. Úgy tudjuk, őt kétmilliárdos károkozással vádolták.

Nem kérdik, miből

A Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk, a testület határozta meg az összeg nagyságát, azt pedig

nem vizsgálják, hogy Vizoviczki László miből, honnan teremti elő a kérdéses 250 millió forintot.

"A törvény nem határozza meg az óvadéknak sem a minimumát, sem a maximumát. Azt a terhelt személyi körülményeire és vagyoni helyzetére figyelemmel kell megállapítani" - írta válaszában a törvényszék sajtóosztálya. Ez alapján a törvényszék ismerheti a vádlott vagyonának nagyságát, erről viszont kérdésünk ellenére sem nyilatkoztak.

Nem az első enyhítés

A döntés nem jogerős, az ügyészség az óvadékkérelem elutasításáért fellebbezett, míg

a védelem a házi őrizet elrendelését kifogásolja.

Vizoviczki már több alkalommal került rövid ideig tartó házi őrizetbe az ellene folyó eljárások során – legutóbb példul tavaly márciusban. 2013 decemberében pedig a lakhely-elhagyási tilalomig enyhítették őrizetét. Ekkor is nyomkövetőt kellett viselnie, de

szabadon mozoghatott Budapesten és Pest megyén belül.

Ügyvédje valószínűleg jelenleg is lakhely-elhagyási tilalmat szeretne kiharcolni a vállalkozónak.

Rendőrtisztek súgtak neki

A rendőrségi vesztegetési botrány néven is ismert Vizoviczki-ügy 2012 májusában robbant ki: az üzletember ekkor már közel 50 szórakozóhelyet birtokolt, köztük a Hajógyári sziget összes fontosabb klubját - de Debrecenben is voltak érdekeltségei.

A vádhatóságok szerint teljhatalmát az biztosította, hogy rendőrtisztek, pénzügyőrök, köztisztviselők súgtak neki, kenőpénzek fejében pedig illegális rendőri védelemmel dolgozhatott, és konkurenseinél is razziákat rendelhetett meg. A vesztegetési ügynek 53 gyanúsítottja van, a témában cikkeinket itt olvashatja el.