Csatát nyert a milliárdos Csipak a Belvárossal szemben

Csipak Péter, Deák Ferenc utca
Csipak Péter, Deák Ferenc utca
Vágólapra másolva!
Első körben a milliárdos vállalkozó, Csipak Péter cégének adott igazat a bíróság az V. kerületi önkormányzattal szemben - értesült az Origo. A bíróság szerint a kerület jogellenesen mondta fel a Fashion Street közterület-használati szerződését. Az 50 évre szóló szerződés felmondása ügyében ezzel azonban a pereskedés még aligha ért véget.
Vágólapra másolva!

Első fokon nyert az V. kerületi önkormányzattal szemben a milliárdos vállalkozó, Csipak Péter cége a belvárosi Fashion Street 50 évre szóló közterület-használati szerződésének ügyében.

Csipak Péter sokáig jó kapcsolatban volt az V. kerületi önkormányzattal Forrás: MTI/Nagy Lajos

Március végén először a bíróság ideiglenes védelemben részesítette az Immobilia Zrt.-t, és eltiltotta az V. kerületi önkormányzatot attól, hogy a budapesti Deák Ferenc utcában lévő Fashion Street területén szervezett rendezvényeket, felállított pavilonokat, teraszokat eltávolítsa. A Pesti Központi Kerületi Bíróság friss, szerdai döntésével pedig azt mondta ki, hogy a szerződés felmondása jogellenes volt.

Még nem tudnak mit mondani

Megkértük az V. kerületi önkormányzatot, hogy kommentálja a bíróság döntését. Válaszukban azt írták: "mindaddig, amíg Belváros Önkormányzata nem kapja kézhez a bíróság leírt és indokolt ítéletét, addig az ügyben nem áll módunkban álláspontot kialakítani."

Kerestük az ügyben a bíróságot is, ahol azt közölték, hogy a fellebbezési határidő még nem telt le, tehát nem tudni, él-e valamelyik fél a fellebbezés lehetőségével.

A Csipak Péter érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt. azután fordult bírósághoz, hogy - miként arról az Origo elsőként beszámolt - márciusban egy zárt testületi ülésen a kormánypárti vezetésű önkormányzat felbontotta a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter érdekeltségével a Fashion Streetre vonatkozó, 50 évre kötött közterület-használati szerződést.

50 év helyett élt 8 évet

A döntés lényege az volt, hogy az önkormányzat

felbontja a még Rogán Antal miniszter polgármestersége idején, 2008-ban 50 évre kötött, 2058. október 31-ig szóló szerződést

a Csipak érdekeltségébe tartozó, ciprusi hátterű Immobilia Zrt.-vel, mondván: a cég nem tartotta be maradéktalanul a szerződésben foglaltakat, az abban vállaltakat.

Ennek előzménye volt, hogy az egyébként az önkormányzattal már 1995 óta kapcsolatban álló Csipak Péter cége - a helyi szállodákkal - saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is.

A Deák Ferenc utca. előtte-utána Forrás: Immobilia Zrt.

Az építészszakmában is példaértékűként emlegetett, információink szerint az Immobilia Zrt. részéről több százmillió forintos befektetéssel megvalósított rekonstrukcióért cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét.

Ezt a közterületet Csipakék kizárólagosan és saját elképzeléseik szerint hasznosíthatták,

miközben az utcába világhírű cégek üzleteit költöztették, létrehozva a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Felszolgálóból lett milliárdos

Csipak Péter legutóbb azzal került a hírekbe, amikor tavaly nyáron - első fokon - felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért budai házát évekkel korábban részben természetvédelmi területre építtette.

Csipak 2010-ben - akkor 16 milliárdosra becsült vagyonával - az ország 32. leggazdagabb embere volt.

Az üzletember portréját korábban felrajzoló Heti Válasz szerint "a Csipak-sztori a 90-es évek elején indult: a kezdete olyan, mintha egy Hogyan legyünk gazdagok? című tanácsadó könyv oktatópéldája lenne". Csipak 50 ezer forintos kölcsönből a rendszerváltás évében nekivágott a Balatonnak szerencsét próbálni. Saját bevallása szerint a nyár végére így gyűlt össze az első egymilliója.