A határon billeg az MSZP földügyi népszavazása

MSZP földeladások elleni népszavazást kérő petíciók leadása a Nemzeti Választási Irodánál 2016 június 28. NVI
MSZP földeladások elleni népszavazást kérő petíciók leadása a Nemzeti Választási Irodánál 2016 június 28-án
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda eddig az MSZP-s Gőgös Zoltán földprivatizáció leállítását célzó népszavazási aláírásainak mintegy 30 százalékát vizsgálta meg és 61 ezer érvényes szignót számolt össze. Ez azt jelenti, hogy a törvény által előírt 200 ezres szám határán billeg majd várhatóan az érvényes aláírások száma, az arányokat nézve egyelőre egy kicsivel alatta.
Vágólapra másolva!

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások több mint harminc százalékát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI) - közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól:

Mint arról az Origo is beszámolt, Gőgös Zoltán június 28-án adta le az összegyűjtött íveket. Gőgös akkor arról beszélt, hogy széleskörű ellenzéki összefogással mintegy 240 ezer aláírást adtak le.

A földeladások elleni népszavazást kérő aláírások leadásakor, június 28-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szocialista politikus szerint

a referendum többről szól, mint a földek: az Orbán-kormány elmúlt hat évéről mondanak majd véleményt az emberek.

Az NVB ülésén elhangzott: az aláírások vizsgálatakor az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Másképp számoltak

Az MSZP-s politikus az ívek leadásakor azt mondta, hogy 28 250 ívet ad le, de az NVI által elvégzett számlálás alapján csak 27 973-at. Pálffy Ilona az NVB ülésén elmondta: az NVI csütörtökig az ívek 31,3 százalékát (8750-et) dolgozta fel, és 71 577 aláírást ellenőrzött.

Az ellenőrzés során 61 047 érvényes aláírást találtak, vagyis az aláírások 85,3 százaléka volt formai szempontból megfelelő.