Szijjártó: A magyaroknak lehetőségük lesz Brüsszel megállítására

Trócsányi László; Áder János; Szijjártó Péter
Budapest, 2016. július 6. Trócsányi László igazságügyi miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója a kvótareferendumról a külügyminisztériumban 2016. július 6-án. Ezen a napon Áder János köztársasági elnök kiírta a népszavazást október 2-ára a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök döntése nyomán most már biztos, hogy a magyar embereknek lehetőségük lesz arra, hogy megállítsák Brüsszelt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

A miniszter hangsúlyozta: Brüsszel bevándorlási politikája "befelé rohanás a zsákutcába", ellentétes az EU, Európa és Magyarország érdekeivel. Az ilyen és ehhez foghatóan fontos kérdésekben az embereknek joguk van elmondani véleményüket - jelentette ki.

Szijjártó Péter azt mondta: a magyaroknak kizárólagos joguk, hogy eldöntsék, kikkel akarnak együtt élni, ez szuverenitási kérdés is, Brüsszel és a brüsszeli intézmények nem dönthetnek helyettük erről.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint Magyarország nem adott át olyan hatáskört Brüsszelnek, amely alapján lehetséges lenne a kötelező betelepítés.

A tárcavezető a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az alaptörvény értelmében Magyarország az EU tagja, de a hatásköröket csak a szükséges mértékig adja át az uniónak, márpedig a migráció a biztonság és a szabadság kérdéskörébe tartozik, amely megosztott hatáskör. Egy ország lakosságáról szóló döntés a tagállam hatáskörébe tartozik - jelentette ki.

Trócsányi László közölte: a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről szóló októberi népszavazás mindenben megfelel az alkotmánynak.