Nem határellenőrzés, csak közlekedésbiztonsági razzia van Hegyeshalomnál

Vágólapra másolva!
A július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része a volt hegyeshalmi határátkelőnél zajló közlekedésbiztonsági ellenőrzés – közölte az ORFK, miután Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter előző nap kijelentette: a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon.
Vágólapra másolva!

A legforgalmasabb út, az M1-es autópálya a kiemelt tranzitjellege miatt fokozottan érintett a balesetekben, ezért rendszeresek a közlekedés biztonságát szolgáló ellenőrzések - tudatták.

Az ORFK hangsúlyozta: a közúti szállítással kapcsolatos, a közlekedésbiztonságot közvetlenül veszélyeztető jogsértések (a vezetési és pihenőidő megtartásának elmulasztása, a nem megfelelő műszaki állapotú járművel közlekedés) megelőzése érdekében szükséges a tehergépjármű-forgalom rendszeres ellenőrzése.

Az ellenőrzések a következő napokban is folytatódnak, az így keletkezett adatokat a rendőrség folyamatosan értékeli, az ellenőrzésről, annak időtartamáról kockázatelemzés alapján dönt - jelezték.

Bedugult a határ, mert mindkét oldalon ellenőriztek

A bécsi kormánytagot idéző ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint kedden az osztrák és a magyar hatóságok egyaránt ellenőrizték az Ausztriába és a Magyarországra beutazókat, ezért délután hatalmas torlódás alakult ki egyes határátkelők mindkét oldalán.

A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést - mondta a belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

A burgenlandi rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított a határellenőrzés, mert egyre több illegális bevándorlót tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek.