Kormánybiztos lett Németh Lászlóné utóda

Bártfai-Mager Andrea pénzügyi szakember
Budapest, 2011. március 7. Bártfai-Mager Andrea ül az Országgyűlés plenáris ülésén, mielőtt megválasztották a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa új tagjának. A parlament Bártfai-Mager Andreát 292 igen szavazattal, 37 ellenében, Gerhardt Ferencet 300 igen szavazattal, 40 nem ellenében választotta meg. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Alig egy héttel a bejelentés után már kinevezték Németh Lászlóné államtitkár utódját. Bártfai-Mager Andrea azonban nem a Lázár János vezette Miniszterelnökség államtitkára lett, hanem kormánybiztosként felel a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért. Ezzel fontos területek felügyeletét vonta el miniszterétől Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor július 6-i hatállyal Bártfai-Mager Andreát nevezte ki a postaügy és a nemzeti pénzügyi szolgáltatások felelősévé - jelent meg a friss kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

Bártfai-Mager Andrea felel kormánybiztosként a jövőben a posta- és pénzügyekért Forrás: MTI/Beliczay László

A területet eddig a Miniszterelnökség államtitkáraként a volt fejlesztési miniszter Németh Lászlóné vezette. Az ő felmentését Lázár János miniszter már a múlt heti Kormányinfón bejelentette - akkor, amikor L. Simon Lászlóét is.

Államtitkár helyett kormánybiztos

Meglepő viszont, hogy Némethné utódja nem a Miniszterelnökség államtitkára lesz, holott feladat- és hatásköre azonos elődjéével. A kormányhatározat szerint Bártfai-Mager Andreát ugyanis kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor szokatlan húzással kormánybiztost nevezett ki egy államtitkár helyett Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A szokatlan lépésnek egyik magyarázata lehet, hogy Orbán a Lázár Jánossal baráti viszonyban lévő Spéder Zoltán körüli botránytól nem függetlenül elvonta a Spéderhez kötődő területeket a minisztertől.

Lázár Jánost alighanem váratlanul érte a lépés Fotó: Polyák Attila - Origo

A kormánybiztosi kinevezéssel a kormányfő kihúzta az eddig a miniszter felügyelete alá tartozó területeket Lázár János alól.

A miniszter helyett és nevében

Ezt erősíti a Bártfai-Mager Andrea kinevezéséről szóló kormányhatározat szövege is. Sokatmondó a megfogalmazás, amely felsorolja a kormánybiztos feladatköreit, és mindegyiknél hangsúlyozza, hogy "a miniszter helyett és nevében" járhat el, így gyakorolja a különböző jogokat.

Ezekért felel például Lázár helyett a jövőben a kormánybiztos:

  • ellátja a miniszter helyett és nevében az MFB Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonosi jogainak gyakorlását
  • ellátja az MFB Zrt.-re vonatkozó jogszabályok által a miniszter hatáskörébe utalt feladatokat
  • ellátja a miniszter helyett és nevében a Magyar Posta feletti tulajdonosi jogok gyakorlását
  • ellátja a nemzeti pénzügyi szolgáltatások továbbfejlesztésével kapcsolatos feladatokat
  • ellátja a hitelintézeti hálózat kialakításának és fejlesztésének irányítását
  • ellátja a miniszter helyett és nevében a fejlesztési banki és a postai ágazatra vonatkozó szabályozási feladatokat

A kormányhatározat nevesíti is, hogy a Miniszterelnökségen mely szervezeti egységek irányítása kerül át - ráadásul a továbbra is Lázár alá tartozó két helyettes államtitkára útján - a minisztertől a kormánybiztoshoz: a Fejlesztési Banki Főosztály, a Postaügyi Főosztály, az Integrációs, Zöldbank és Agrárbank Főosztály, valamint a Közmű-szabályozási Főosztály és ezek szabályozásáért felelős hasonló nevű külön-külön főosztályok.

Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea az MNB monetáris tanácsának új tagjai 2011-ben Forrás: MTI/Beliczay László

Ráadásul a kormányhatározat szerint a kormánybiztos közvetlenül irányítja a Miniszterelnökségen több érintett államtitkári kabinet munkáját. A kormánybiztos külön titkárságot kap, tevékenységét pedig a miniszterelnök irányítja - szól a kormányhatározat.

Az MNB-ből érkezik a kormánybiztos

Az államtitkárokat Lázár Jánost megkerülve felügyelő Bártfai-Mager Andrea már öt éve a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának egyik tagja, ahová Rogán Antal jelölte. Férje az első Orbán-kormány idején a kancellária közigazgatási államtitkáraként dolgozó Bártfai Béla.

Tanácstagi kinevetésekor, öt éve Bártfai-Mager Andreáról az Origo portrécikkében azt írta: miután 1992-ben diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, tanácsadóként tevékenykedett, majd 1998-tól a Postabanknál dolgozott, mielőtt az MNB-hez került.

Innen igazgatóhelyettesként távozott 2007-ben, majd a Gazdasági Versenyhivatal ítélkező testületének, a Versenytanácsnak a tagja lett. Később, 2010-től egy éven át volt a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, innen került 2011-ben az MNB-hez a monetáris tanács tagjaként.