Újabb demonstráció koncerttel és dulakodással a Városligetben

ligetvédők liget projekt bontás
Vágólapra másolva!
A józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozatával jelentek meg a rendőrök szerda reggel a Liget Projekt ellen tiltakozó aktivistáknál, a Hungexpo irodaházaknál. Volt, aki az épülethez láncolta magát, a készenléti rendőrök is kivonultak. Megérkeztek az első munkagépek, hogy bontsák az épületet, a rendőrök egyenként távolították el a munkagép elé ülő ligetvédőket, egyiküket el is vitték. A miniszteri biztos szerint délutánra helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, indulhat a park átfogó megújítása. Kora estére újabb tiltakozásba kezdtek a ligetvédők.
Vágólapra másolva!

Délutánra újabb demonstrációt hirdettek a ligetvédők. Az MTI tudósítása szerint több százan tiltakoztak a Liget Budapest projekt megvalósítása ellen.

A közösségi médiában szerveződő Ligetvédők csoport által meghirdetett tüntetésen néhányan megpróbáltak behatolni a nap folyamán kiürített építési területre.

Dulakodás a kapunál Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A dulakodásnak a rendőrök vetettek véget.

A rendőrök közbeléptek Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A demonstráción mások mellett felszólalt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki azt hangoztatta, hogy januárban a megbízásukból készített felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka, néhány napja a Greenpeace megbízásából végzett kutatás szerint már 86 százaléka nem értett egyet a Városliget beépítésével, a múzeumok tervezett idehelyezésével.

Mint mondta, a két időszak között a terület vagyonkezelője, a Városliget Zrt., "vagyis a kormány" 300 millió forintot költött arra, hogy meggyőzze az embereket a Liget Budapest projekt népszerűségéről, "de épp az ellenkezője lett az eredmény". A budapestiek többsége tudja, hogy "őrültség" a projekt, már csak arról kell meggyőzni őket, hogy "jöjjenek ide és védjék meg az érdekeiket" - tette hozzá.
Garay Klára a Ligetvédők képviseletében úgy fogalmazott, "addig fogunk itt zenélni, verselni, üldögélni, amíg vissza nem tér a jogállam".

A rendezvényen fellépett Bródy János, aki a Ne vágj ki minden fát című dalt is elénekelte, valamint Galkó Balázs színész, aki elszavalta József Attila Levegőt! című versét.

Bródy János rögtönzött koncertet adott Fotó: Adrián Zoltán - Origo


A demonstrálók azt skandálták, hogy "Megvédjük a ligetet", "Nem adjuk a ligetet", "Orbán, takarodj!", transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy "Nem kellenek monstrumok a ligetbe", "Budapest, ne vágd magad alatt a fát!"

A szervezők közlése szerint a rendőrök három embert bekísértek a kerítéssel elzárt területre, majd kiengedték őket.

Ezúttal rohamrendőrök is vannak a helyszínenen. A Kertem nevű, már bezárt szórakozóhelynél megpróbálták kiszorítani a tiltakozókat, akik erre egyszerűen leültek a földre.

Ülősztrájk Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Este a rendőrség azt közölte honlapján: mivel a demonstráció elvesztette békés jellegét, felszólították a jelenlévőket a terület elhagyására, a szervezők pedig "a kialakult helyzet hatására" a rendezvényt befejezettnek nyilvánították és a jelenlévőket felszólították a távozásra.

Jelezték azt is: egy magánszemély néhány perccel a rendőrségi felszólítás után - az előző rendezvénnyel azonos helyre - egy új demonstrációt jelentett be, amelynek keretében a demonstrálók a helyszínen maradtak. A rendőrség biztosítja a demonstrációt.

12 embert előállítottak

Hatvanhárom emberrel szemben intézkedett a rendőrség szerdán a budapesti Városligetben, közülük tizenkettőt előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon.

A közlemény szerint

jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt jártak el

a rendőrök a Városligetben, az Olof Palme sétány 3-5. szám előtt, mivel egy magánszemély által bejelentett rendezvény helyszínén a jelenlévők elállták az utat, megakadályozták egy munkagép bejutását a területre, a rendőri felszólításnak nem tettek eleget és magatartásukkal ellenszegültek a jogszerű intézkedésnek.

A rendőrség egy másik közleményében arra emlékeztetett: jegyzői felkérésre, a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján intézkedtek a Városligetben a BRFK munkatársai.

Kábítószergyanús maradványokat találtak

A terület átadása után a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet - írták.

Hozzátették, a helyszínen kábítószergyanús anyagmaradványokat - marihuánát - és eszközöket találtak és foglaltak le, a BRFK pedig büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.

Baán: Helyreállt a jogszerű állapot

Közleményt adott ki a liget projekt miniszteri biztosa, aki szerint az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől. Baán Lászó azt írja: a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek. A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt - fogalmaz a közlemény.

Kamion a kapuknál

Délután 2 órára a bontáshoz szükséges munkagépeket szállító kamion, szinte centinként előre haladva eljutott a Hungexpo-épület bejáratáig, de ott néhány aktivista, élőláncot alkotva még megpróbálja feltartóztatni a kamiont.

Minden centiért megküzdenek. Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Fél 1 előtt pár perccel a készenléti rendőrök elkezdték bekeríteni a tiltakozókat. A munkagépek haladását a testükkel akadályozó aktivisták eltávolítását már egy órával korábban megkezdték a rendőrök. Először felszólították a tiltakozókat és az újságírókat is, hogy hagyják el a területet, a ligetvédők erre közölték, hogy közterületen vannak, és bejelentett demontrációt tartanak. Az Origo tudósítójának beszámolója szerint ekkor a rendőrök elkezdték felemelni és egyenként távolabb hurcolni a földön ülő tiltakozókat, akik azonban az igazoltatás után igyekeztek visszajutni oda ahonnan felállították őket.

Az Origo újságírója mintegy háromszáz rendőrről számolt be, köztük gumibotos, rohamsisakos készenlétiekről.

Nem sokkal 11 óra után megjelent a helyszínen egy kamion, rajta egy munkagép, és megpróbált behajtani a területre,

hogy elkezdjék az egykori Hungexpo-épület bontását.

Egyelőre ezt megakadályozták a ligetvédők: elállják a kamion útját, ami így nem tud behajtani a területre.

Állítsd le a motort - kiabálják, mire a kamionos heves dudálással válaszol.

Korábban a Közlekedési Múzeumtól átjöttek a korábban a ligetvédőkkel ott közelharcba kerülő biztonságiak. Ők a kerítésen belülről, a rendőrök pedig kívülről próbálják megakadályozni, hogy a kamion elöl eltávolított tiltakozók visszaülhessenek a jármű elé.

Az Origo tudósítója megpróbálta megtudni tőlük, hogy mit keresnek a helyszínen, de nem válaszoltak, viszont elkezdtek elszállingózni.

Ember és gép - szemtől szemben. Galériához kattintson a képre! Forrás: Origo

A kamion gyakorlatilag méterenként araszolt előre, két óra körül ért a bejárathoz, és ezután a munkagép is legurult róla. Közben a tüntetők azt kiabálták: "szégyelld magad".

Politikusok is megjelentek

Dugig van rendőrökkel és rendőrautókkal a környék.

A ligetvédők közül többet már kihoztak a Hungexpo épületéből, de többen a kerítéshez láncolták magukat.

Szabó Rebekát, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselőjét igazoltatták, nem sokkal később pedig az épület tetejéről leszedtek két aktivistát a rendőrök.

A szintén a helyszínre érkező Illés Zoltán volt fideszes parlamenti képviselő az Origónak azt mondta, ő utoljára kommunista időkben látott ilyet, hogy a rendőri erőket így vetnek be tiltakozók ellen. Szerinte, ha a 2006-os rendőri erőszakot elítélték, akkor a Városligetben történteket is el kell.

Azt mondta, „optimista becslései szerint" a ligetben 600-1000 fát fognak kivágni és szerinte népszavazást kell erről tartani, mert Magyarország legnagyobb közparkjáról van szó és szerinte a mostani a „bős-nagymarosival felérő botrány".

A tiltakozók szerint a rendőrök nem voltak erőszakosak, ugyanakkor a két aktivista ellen valószínűleg eljárást indítanak majd.

Kiürítik a területet a rendőrök. Galériához kattintson a képre! Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Origo tudósítója elkapta két rendőr beszélgetését, akik azon tanakodtak: lehet, hogy a ligetvédőknek van igazuk, és a rendőröknek kellene elmenniük innen.

Hasta la vista

Komáromy Gergely, a Riddim Colony frontembere egy szál gitárral rögtönzött koncertet, a Hasta la vista Mr. Prime Minista' című számot sokan vele énekelték. Később, amikor a rendőrök elkezdték feloszlatni a tiltakozást, Komáromy Gergelyt elvitték és rabosították, ő azt állítja, hogy a rendőrök berántották őt a kordon mögé.

Leszedték a tetőről a ligetvédőket. Galériához kattintson a képre! Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Három hónap után elfogyott a türelem

A terület vagyonkezelője, a Városliget Zrt. közleménye szerint több mint három hónappal ezelőtt adták át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám a tiltakozók miatt mindeddig nem tudták megkezdeni a munkát, ezért birtokvédelmet kértek a jegyzőtől, aki azt szerda reggel meg is adta. A terület kiürítését így megkezdték a hatóságok.

A józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozata, amely a ligetvédők szerint hiányos, nem felel meg az előírásoknak Forrás: Ligetvédők

A ligetvédők közleménye szerint a jegyzői határozat nem szabályos,

hiányzik belőle például a kötelezettek neve, emellett a jegyző nem hívta fel nyilatkozattételre az érintetteket, ahogy azt a jogszabály megkívánná. A ligetvédők érvelése szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy a terület építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül pedig bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokbaadásról.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselőt igazoltatják a rendőrök. Galériához kattintson a képre! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Városliget Zrt. szerint először

felszólították a tiltakozókat, hogy hagyják el a területet. Ez azonban nem történt meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek: a Liget Projekt keretében elvégzendő bontással és területrendezéssel több mint hétezer négyzetméternyi parkfelület felújítására és a Városliget látogatói számára történő visszaadására nyílik lehetőség. A bontási és építési munkálatok miatt nem vágnak ki újabb fákat – áll a közleményben.