Spéder Zoltán Simicskát is lehallgathatta

Mórocz Adrienn; Spéder Zoltán díj díjátadás DÍSZTÁRGY elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész SZEMÉLY színész színésznő táncművész TÁRGY virágcsokor Budapest, 2014. november 14.
Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a
Budapest, 2014. november 14. Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a Junior Prima Magyar színház- és filmművészet kategóriájának díját Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. izgatóságának elnökétől a Budapest Music Centerben rendezett díjátadó ünnepségen 2014. november 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Beosztottai és munkatársai mellett Simicska Lajos nagyvállalkozót, a Magyar Nemzet tulajdonosát is lehallgatta Spéder Zoltán, az Index tulajdonosa – tudta meg az Origo. Információink szerint nem igaz, hogy Orbán Viktorral és Rogán Antallal folytatott beszélgetések is szerepelnek azokon az adathordozókon, amelyeket a házkutatások során foglalt le a rendőrség Spédernél. A lehallgatással kapcsolatban kerestük a rendőrséget is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.
Vágólapra másolva!

Saját üzlettársait, beosztottjait, valamint Simicska Lajost is lehallgatta Spéder Zoltán, az FHB tulajdonosa – tudta meg az Origo. Információink szerint ez azokból a felvételekből derült ki, amelyeket még a vállalkozónál tartott házkutatásokon foglaltak le a hatóságok. A nyomozással kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is, hogy a lehallgatásokról bővebbet megtudjunk, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Spéder Zoltán állítólag Simicskát is lehallgatta Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Dezinformáció?

Spéder Zoltán lakásán még június közepén tartottak házkutatást. A hatóságok az FHB és az állami cégek kapcsolatáról kerestek iratokat, mivel feltételezéseik szerint

ezeken az ügyleteken milliárdokat vesztett az állam.

A tranzakciókat kormánydöntések és tanácsadói értékelések előzték meg, a nyomozók ezért most azt keresik, hogy megtévesztették-e kozmetikázott adatszolgáltatással a döntéshozókat – írta a Figyelő.

Információink szerint nem igaz, hogy a Spédernél talált hangfelvételeken fideszes politikusokkal való beszélgetések szerepeltek. A hanganyagokról egyébként elsőként a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet számolt be. A lap szerint Orbán Viktorral és Rogán Antallal folytatott beszélgetések is szerepelnek azokon az adathordozókon, amelyeket a házkutatások során foglalt le a rendőrség.

Simicska Lajos lapja azt írta, hogy fideszes politikusok szerepeltek a lefoglalt hangfelvételeken Fotó: Bielik István - Origo

A Népszava pedig úgy értesült, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott beszélgetések is szerepelnek a lefoglalt hangfelvételeken. A lapról egyébként korábban Csintalan Sándor nyilatkozta azt, hogy a Simicska tulajdonában lévő Közgép tartotta lélegeztetőgépen. A Miniszterelnökség ugyanakkor a lap megkeresésére csak annyit reagált, hogy „sajtóértesüléseket nem szeretne kommentálni”.

Eltűnt, majd megkerült autó

A Spédernél tartott házkutatással egy időben tűnt el az Index-tulajdonos autója. A Hvg.hu szerint június 8-án látták utoljára, amikor – szabályosan – leparkoltak vele a pesti alsó rakparton. Pontosan azon a napon, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott és adathordozókat foglalt le Spéder érdekeltségeinél.

Az autó később megkerült,

és jelenleg is a Nemzeti Nyomozó Iroda birtokában van.

A rendőrségtől azt is megkérdeztük, hogy zajlik-e még nyomozás az ellopott, majd megkerült autó ügyében, valamint történt-e vádemelés. Cikkünk megjelenéséig választ erre sem kaptunk, de amint megérkezik, kiegészítjük az anyagot.

Egybeesés

Érdekesség, hogy a Magyar Nemzet pont azon a napon közölte azt a hírt, hogy Simicska Lajos egy zárt körű vezetői értekezleten kijelentette: nem engedhető meg, hogy az Index a kormánypárt érdekkörébe kerüljön, amikor a Spédernél lefoglalt hangfelvételekről írt. Azóta egyébként a lap nem közölt újabb információkat az Index-tulajdonosnál talált anyagokról.