Október 2-án lesz a kvótareferendum

Áder János Finnországban
Áder János
Vágólapra másolva!
Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök. 
Vágólapra másolva!

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény és a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján döntött – szem előtt tartva az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatát is – az országos népszavazás időpontjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról.

A kérdés úgy szól:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A kormányfő indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

Többen megtámadták a parlament döntését

A határozatot hárman megtámadták az Alkotmánybíróságon (AB) – köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő –, azzal az indokkal, hogy a parlament az alaptörvénybe ütköző módon döntött, ezért kérték a határozat megsemmisítését. Az AB június 21-én nem adott helyt az indítványoknak. Indoklása szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy az országgyűlési határozati javaslatot csak a törvényalkotási bizottság vitatta meg, a házszabályt sem sértette a parlamenti eljárás, és az – indítványozók által hivatkozott – Európai Bizottság május 4-ei javaslataival összefüggésben sem állapítható meg, hogy az országgyűlési határozatot alaptörvényt sértő módon fogadták volna el.

Az AB ugyanaznap egy másik határozatában nem adott helyt Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének indítványának sem, amely a népszavazásra feltett kérdést megengedő május 3-ai kúriai döntést támadta a népszavazási kérdés tartalma miatt, és kérte a kúriai határozat megsemmisítését. Az AB a visszautasítást főként az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta.

Szanyi Tibor július 4-én, a jogorvoslati határidő utolsó napján, alkotmányjogi panasszal fordult az AB-hez, ugyancsak a kúriai döntés miatt. Szerinte a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, emellett a költségvetést is érinti. Az ellenzéki politikus közölte, hogy ha az államfő a panasz elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Néhány hete, miután megszavazta a parlament a kormány által kezdeményezett, kötelező betelepítési kvóta elleni referendum kiírását, az Origo olvasói is szavazhattak arról, részt vesznek-e a referendumon, és ha igen, akkor mire voksolnának. A több mint 21 ezer szavazó 57 százaléka a kormány álláspontjával értett egyet, nem akarják, hogy az Országgyűlés döntése nélkül telepítsenek Magyarországra embereket. 19 százalék nem ért egyet a kormánnyal, 16 százalékot nem érdekli a kérdés, míg 9 százalék még nem döntött.

Rogán: mondjanak nemet a kényszerbetelepítésre

A kormány arra kéri a magyar polgárokat, hogy mondjanak nemet a kényszerbetelepítésre, Brüsszel bevándorláspolitikájára - mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke kedden Budapesten, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón, miután Áder János államfő október 2-ra írta ki a kormány által kezdeményezett kvótareferendumot.

Október 2-án a magyar polgárok az Európai Unióban először mondhatnak véleményt Brüsszel bevándorláspolitikájáról, üzenetet küldhetnek, elmondhatják, hogy támogatják vagy elutasítják Brüsszel bevándorláspolitikáját - fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Hangsúlyozta: Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kikkel akarnak együtt élni Magyarországon.

Az MSZP távolmaradásra biztat

Az MSZP elnökhelyettese szerint a kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő.

Gőgös Zoltán keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, az MSZP azt javasolja: "mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában".

Az ellenzéki politikus azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon. Az egyik arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni - mondta a kvótareferendumról és a szocialisták földügyi népszavazási kezdeményezéséről.

Gőgös Zoltán közölte, azt kérik az emberektől, hogy a kvótával kapcsolatos népszavazásra ne menjenek el. Hozzátette: azt javasolják, a másik referendumon minél nagyobb létszámban vegyenek részt az emberek és mutassák meg a kormánynak, nem tűrik, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigye az országot az európai közösség helyett.

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdít

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait - közölte Mirkóczki Ádám szóvivő arra reagálva, hogy október 2-ra írta ki a népszavazást az államfő.

Az ellenzéki politikus indoklása szerint pártja a kötelező betelepítési kvótát - csakúgy, mint "minden értelmetlen brüsszeli diktátumot" - kezdetektől fogva ellenez.

Reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy "amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük".

A Jobbik fenntartja ugyanakkor, hogy ha az alaptörvényben rögzítenék a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, amely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne - írta Mirkóczki Ádám.

DK: a kormány elkezdi Magyarország kiléptetését az EU-ból

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke Magyarország unióból kiléptetésének kezdeteként értékelte, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást.

Molnár Csaba kedden azt közölte az MTI-vel, hogy szerintük egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené. A párt nevében távolmaradásra szólította fel a DK-s szimpatizánsokat. "A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz" - érvelt az ellenzéki politikus, aki megerősítette, hogy az EU-ben képzelik el Magyarország jövőjét.

A DK alelnöke egyúttal bírálta, hogy azokat a kormányzati nyilatkozatokat, amelyek szerint a hazai népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával.

Részvételre buzdít a Liberálisok elnöke

A kvótareferemdumon való részvételre buzdítja a választókat a Magyar Liberális Párt elnöke. Fodor Gábor, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában, kedden az MTI-nek arra reagált, hogy Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazás időpontját.

A politikus azt mondta, hogy a népszavazási kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását. A független képviselő emlékeztetett, hogy pártjuk korábban a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megakadályozza a referendumot. Szavai szerint most már csak egy lehetőségük maradt, "demokrata módon elmenni és igennel szavazni".

A kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól - fogalmazott, hozzátéve: azért kell igennel szavazni, mert ezzel az európai értékekre igent a kormánynak pedig nemet mondanak. A távolmaradásra buzdítóknak pedig azt üzente, hogy "fotelből nem lehet forradalmat csinálni", a változásokért aktívan tenni kell.

Az Együtt bojkottálja a népszavazást

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint ellentétes Magyarország érdekeivel a kvótareferendum.

Az ellenzéki párt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy vélekedett, hogy a népszavazással a kormányfő hatalmát és vagyonát akarja növelni, a menekültkérdést is saját politikai céljaira használja. Az Együtt szerint Orbán Viktor "populista politikája csakis egy lecsúszó és fejlődésképtelen Magyarországot eredményezhet". Ennek egyetlen alternatívája a béke és az európai együttműködés - tették hozzá.

Közleményük szerint a mai Európai Unió nem tökéletes, de a magyar nemzet érdeke minél szorosabb kapcsolatot építeni vele, és együtt tenni azért, hogy még jobb legyen. Egy olyan unióért kell dolgozni, amely képes megvédeni mindenkit egy olyan hatalomtól, mint a miniszterelnök "elnyomó és korrupt kormányzása" - írták.

Az Együtt közleménye szerint ezért bojkottkampányt indítanak a kvótareferendummal szemben, valamint Magyarország teljes jogú európai uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezdenek.

PM: a Fidesz a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a Fidesz az "értelmetlen és érvénytelen" népszavazási kérdéssel és a "hecckampánnyal" a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

A párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást, a Fidesz még három hónapig a menekültek és az Európai Unió elleni "uszítással foglalná el az embereket". A politikus azt javasolta a választóknak, hogy ne vegyenek részt a kvótareferendumon, helyette "inkább nézzenek szét maguk körül, és ők mondják meg, mi az, ami valóban fontos számukra".

Tordai Bence végül azt írta, a PM továbbra is a lényegi problémák megoldásával, az alapjövedelem bevezetésével, valamint az oktatás és egészségügy megmentését szolgáló javaslataik bemutatásával törődik.