Negyvenmilliárdból startolnak a szuperkórházak

Hálapénz, nőgyógyászok, szülészek akik pénzt fogadtak el a honvédkórházban
A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ épülete Budapesten.
Vágólapra másolva!
Négy szuperkórház lesz Budapesten, a kormány pedig negyvenmilliárdos forrást szán előkészítésükre - derült ki a hétfői Magyar Közlönyből. A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti tömbje állami kézbe kerül, ide telepítik át a Sportkórházat is.
Vágólapra másolva!

Döntött a kormány, összesen négy fővárosi szuperkórház kialakítását támogatják a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozat szerint.

Itt épül majd szuperkórház

Az Egészséges Budapest Program ismertetéséből kiderül,

  • az észak-pesti centrumot a Honvédkórházban alakítják ki,
  • a dél-pesti centrum az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán kap helyet,
  • Kelenföldre tervezik a dél-budai szuperkórházat,
  • az észak-budai központot az M0-s körgyűrű helyi szakaszával fejlesztik majd.

A határozat nem említi, de valószínű, hogy a dél-budai centrumot a kelenföldi pályaudvar mellett álló, állami tulajdonú telken építik majd fel.

Az új kórház építése a becslések szerint legalább két évig tarthat, és 15 milliárd forintba kerül majd,

pedig a telektől légvonalban alig 800 méterre áll a nagy kapacitású, korszerű Szent Imre Kórház, aminek továbbfejlesztése ennél jóval kevesebbe kerülne.

A Honvédkórház ad helyet az észak-pesti mamutintézménynek is Forrás: MTI/Lakatos Péter

40 milliárdból tervezgetnek

A fővárosi agglomerációt is ellátó szuperkórházak fejlesztési terveit 2017. március végéig kell előkészíteni, a kormány pedig 40 milliárd forintos kezdőtőkét biztosít a jövő évre tervezett induláshoz.

Kormánybiztost kap a Sportkórház is

A kormányhatározat kitér arra is, hogy a Semmelweis Egyetem kútvölgyi klinikai tömbje azonnali hatállyal állami kezelésbe kerül.

Ide telepítik az Országos Sportegészségügyi Intézetet, vagyis a Sportkórházat,

aminek működését külön kormánybiztos felügyeli majd.

A fővárosi egészségügynek szánt pluszforrásról az egészségügyért felelős államtitkár is beszámolt: Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanakkor 50 milliárdos keretről beszélt keddi sajtótájékoztatóján - ebből mintegy tízmilliárdot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásaiból szánnának kórházfejlesztésre.