Szigorúbb határőrizetet vezet be a kormány

nk20150824
Illegális határátkelők közelítenek a síneken a magyar határőrök felé Röszkénél.A határzár ellenére ma nagy számba keltek át menekültek az EU kapuját jelentő országhatáron
Vágólapra másolva!
Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden 0 órakor - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta: ez azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé.

Az intézkedést, amellyel egy időben jelentősen megerősítik a határőrizeti erőket a térségben, az Országgyűlés felhatalmazása tette lehetővé - fűzte hozzá.

A főtanácsadó elmondta, hogy az idén 17 351 illegális határátlépőt fogtak el (tavaly 391 ezret), és

330 embert tartanak idegenrendészeti őrizetben.

Ebből 13 embert fogtak el mindössze a horvát határszakaszon az idén, ami elenyésző a szerb szakaszon tapasztalt aktivitáshoz képest.

2015 augusztus 28 - Illegális határátkelők közelítenek a síneken a magyar határőrök felé Röszkénél Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Tájékoztatása szerint erőszakos határátlépés, vagyis a határzár bizonyítható megrongálása miatt 4942 esetben indult eljárás tavaly szeptember óta. Tavaly 1176 ember állt bíróság elé embercsempészet miatt, az idén 163.

Menekültkérelmet az elmúlt évben több mint 177 ezren, ebben az évben pedig 22 ezren adtak be, ám mindössze

264-en szereztek menedékjogot.

Bakondi György kérdésekre válaszolva arról is szólt, hogy a harmadfokú terrorellenes készültség fenntartása annál is inkább indokolt, mert szerte Európában nem csökkentek a biztonsági intézkedések, Franciaországban jelen pillanatban is rendkívüli állapot van érvényben, és számos terrortámadás történik, a legutóbbi Törökországban volt.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a fiatal migránsokat befogadó fóti állomáson a múlt héten verekedés tört ki afgán és pakisztáni fiatalok között, három ember könnyebben megsérült. A rendőrség garázdaság miatt büntetőeljárást indított - mondta Bakondi György.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy - a honvédséggel szemben -

a belügyi állománynak van biztosítása.