Biztosítás nélkül dolgoznak a magyar katonák

Robbanás a Hortobágyon, négy halott Tűzszerészek haltak meg egy bomba hatástalanítása közben a volt lőtéren.
Nádudvar, 2016. július 1. Katonai lánctalpas szállítójármű a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton 2016. július 1-jén. A bombázótéren az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat végeztek. Az egyik robbanótest, egy második világháborús bomba a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben négy tűzszerész életét vesztette. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Mivel korábban megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását, a jelenlegi szabályozás alapján a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.
Vágólapra másolva!

A Magyar Időknek Szendrei Zoltán őrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke elmondta:

a szaktárca Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák biztosításait

arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul

magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be.

A szakszervezet alelnöke arról is tájékoztatta a lapot, hogy jelenleg az a fő szabály a Magyar Honvédség katonáit érintő balesetek, halálesetek kapcsán, hogy ha baj van, akkor mindenért a honvédelmi tárca vállal felelősséget, és állja a kártérítési, kárenyhítési juttatások biztosítását.

Katonai lánctalpas szállítójármű a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton. A bombázótéren az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat végeztek. Az egyik robbanótest, egy második világháborús bomba a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben négy tűzszerész életét vesztette Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap információja szerint Simicskó István honvédelmi miniszter saját hatáskörében a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű, több mint tízmilliós nagyságrendű kegyeleti juttatásról tesz majd javaslatot. A honvédelmi tárca pedig jelezte, a Magyar Honvédség gondoskodik az elhunyt katonák méltó búcsúztatásáról, temetési segélyt nyújt, intézkedik az özvegyek nyugellátásáról és az árvaellátásról.

A Magyar Idők közlése szerint az előző honvédelmi vezetés alatt szüntették meg azt a lehetőséget is, hogy a hősi halált halt katonákat posztumusz elő lehessen léptetni. A lap információja szerint Simicskó István meg kívánja változtatni ezt a rendelkezést, és elő fogja léptetni az elhunyt tűzszerészeket, az ügyről tárgyalnak a hétfői miniszteri értekezleten, és a keddi kormányülés elé terjesztik az ott elfogadott javaslatokat.