Kövér László: Nem kell kilépni az EU-ból

Horizontal
Kövér László nem ritkán fogalmaz meglehetősen élesen
Vágólapra másolva!
Az unió előnyös Magyarországnak, attól, hogy rosszul működik, még nem feltétlenül kell kilépni belőle, meg kell próbálni változtatni rajta - nyilatkozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban a fideszes politikus azt mondta: az EU jelenleg a nemzeti érdekérvényesítés legkedvezőbb kerete, az uniós tagság több lehetőséget ad, mintha Magyarország nem lenne a közösség tagja. "Ebben a pillanatban nem gondolom, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie, vagy az EU szétesése lenne az érdekünk" - fogalmazott Kövér László.

Junckerék bábok

Ugyanakkor a házelnök szerint az uniós vezetők "nem veszik észre, hogy a problémák rendszerszintűek. A tagállamok választói azt látják, tőlük nagyon messze, Brüsszelben, az emberek feje felett döntenek. Valójában nem Junckerék hajtanak végre puccsot a tagállamokkal szemben, ők csak az erős tagországok bábjai. A brüsszeli bürokráciát a régi tagállamok tartják a kezükben" - vélekedett Kövér László.

Kövér László nem ritkán fogalmaz meglehetősen élesen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem vagyunk egyenrangúak

Az unió alapító államainak a brexit kapcsán tartott külön tanácskozásáról szólva Kövér László megjegyezte: ez a gesztus arról árulkodik, hogy ezeknek az országoknak a politikusai nem tekintik egyenrangúnak a később csatlakozottakat, különösen nem a kelet-közép-, illetve délkelet-európai országokat.

Bukott politikusok

Nagy-Britannia kilépése kapcsán a kormánypárti politikus úgy vélekedett: ha valaki itt elrontott valamit, az az EU, melyet morálisan és politikailag is bukott politikusok vezetnek, akik mindig mindenért csak áthárítják a felelősséget, most éppen a brit politikusokra, az úgynevezett populistákra és a szavazókra, pedig az embereket nem lehet leváltani. Kövér László szerint a mai értékviták megmutatják, hogy vannak, akik az erősebb unió nevében a nemzetek önazonosság-tudatát, a nemzeti büszkeséget, szuverenitást minden szinten le akarják bontani, erről szól a migránsok kötelező elosztása, a kvóta is.

Életellenes politika

Ma már nyugati baloldali-liberális körökben a vérfertőzés dekriminalizálásának szükségességéről értekezni sem számít botránynak. Ez a mentalitás és a belőle fakadó politika életellenes, nem tud kapaszkodót nyújtani az embereknek, csak a totális elbizonytalanodás, lelki és szellemi szétesés következik belőle, vad túlzó reakciók veszélye, "amire egyébként éppen Németország történelmének legsötétebb fejezete figyelmeztet".