Tíz éve zakatolnak a körúton

2016.07.01. 06:32

Megemlékezik a BKV a Combinókról, nyílt nap lesz a Hungária kocsiszínben.

Tíz évvel ezelőtt, 2006. július 1-jén állt forgalomba Budapesten az első, 2001-es pályaszámú Siemens Combino Supra villamos, és ezzel hosszú idő után először érkezett új szerelvény a fővárosba. Az évforduló alkalmából a BKV nyílt napot tart a szerelvényeknek helyet adó Hungária kocsiszínben.

Az új Combinók a 4-es és 6-os vonalára, azaz a nagykörútra kerültek, amely a legforgalmasabb Budapesten. A járművek akkor a világ leghosszabb egyterű villamosai voltak a maguk 54 méteres hosszával. Ezt a rekordot a szintén Budapesten pár hónapja forgalomba állt hosszú CAF Urbos villamosok vették át, a spanyol gyártó járművei két méterrel hosszabbak. 

Tíz éve utazunk rajtunkForrás: Mudra László/Mudra László

A megrendelt negyven Combino első példánya 2006. március 14-én érkezett meg, az utolsót pedig 2007 májusában szállították Budapestre. A negyven villamos vásárlására, valamint az egyéb járulékos beruházásokra - a körúti pálya, a peron és a vezeték átépítése, a remizek átalakítása - negyvenmilliárd forintot költöttek. 

A világ leghosszabb egyterűi voltakForrás: MTI/Nagy Zoltán

A szerelvényeket kétéves késedelemmel szállította le a Siemens-Kiepe konzorcium, mert a járművek alumíniumvázát acélra cserélték. Ajtóhibák miatt Demszky Gábor akkori főpolgármester 2006. július végén leállíttatta a villamosokat, majd rongálások miatt az önkormányzati választásokig kivonták a szerelvényeket a forgalomból. Ez idő alatt a Siemens kicserélte a villamosok hajtóművét is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK