Munkaszüneti nap van a hivatalokban és az egészségügyben

2016.07.01. 05:39

Zárva lesznek a kormányablakok, a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők is, de a mentők dolgoznak.

Munkaszüneti napot tartanak július elsején a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és az egészségügyben dolgozók, így az okmányirodák, kormányablakok és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai is zárva tartanak. A Semmelweis-nap miatt szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, a mentők azonban teljes kapacitással dolgoznak. 

Zárva lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai is, nem lesz elérhető telefonon pénteken a NAV általános tájékoztató rendszere és a NAV ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem. A köztisztviselők napja a vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakterület munkarendjét nem érinti. 

A Semmelweis-nap, Semmelweis Ignác születésnapja 2011 óta munkaszüneti nap az egészségügybenForrás: MTI/Illyés Tibor
Köztisztviselők napja és Semmelweis-nap
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak. Az Országgyűlés 2011. június 20-án határozott úgy, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen. 

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben dolgozóknak.

Ünnep július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben is. Ezért szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők. A  legtöbb településen ügyeleti, készenléti rend szerint működnek a patikák.  Az ügyeletes és készenléti gyógyszertárak címe, telefonszáma elérhető az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján. 

Zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, a mentők azonban teljes kapacitással dolgoznakForrás: MTI/Rosta Tibor

Zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, és a védőnői tanácsadók is. Ezen a napon az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos ellátást az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is. A mentők ugyanakkor teljes kapacitással dolgoznak.